Inbrekers slaan toe

'Aantal woninginbraken weer (bijna) op niveau van vóór lockdown'

13 juli 2020 04:12 Aangepast: 13 juli 2020 04:15
Een inbreker is zo binnen als een raam op kiepstand staat. Beeld © Getty

Tijdens de intelligente lockdown, toen Nederlanders massaal thuisbleven, daalde het aantal woninginbraken drastisch. Vorige maand, toen de coronamaatregelen versoepeld werden, bleek al dat inbrekers weer vaker toesloegen. Inmiddels is het aantal woninginbraken weer (bijna) op hetzelfde niveau als vóór de lockdown.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Nationale Politie, waar het AD vandaag over schrijft. Ook verzekeraars merken dat mensen weer vaker te maken krijgen met woninginbraken. 

In april en mei gehalveerd

Zo sloegen inbrekers in Nederland vorige week 510 keer toe, dat zijn slechts 60 inbraken minder dan in dezelfde week vorig jaar. In april en mei van dit jaar was het aantal woninginbraken juist gehalveerd ten opzichte van vorig jaar.

Tijdens de intelligente lockdown, van maart tot eind juni, werden in totaal 6591 inbraken gemeld. Dat is ruim een derde minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 11.041 inbraken werden gemeld bij de politie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Inbraakcijfers omhoog na versoepelen coronamaatregelen'

Sybren van der Velden, die zich bij de politie bezighoudt met woninginbraken, is niet verbaasd. "Door de versoepelingen gaan meer Nederlanders naar hun werk en wordt het drukker op de weg. Inbrekers zien hun kansen daardoor snel stijgen", vertelt hij aan de krant.

Heropende grenzen

Ook het heropenen van de grenzen zal volgens de politie voor meer woninginbraken zorgen. Bendes uit Oost-Europa en Zuid-Amerika kunnen daardoor makkelijker toeslaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Agenten trapten 'per ongeluk' Maartens deur in: 'Ik dacht dat het inbrekers waren'

Ook bij verzekeraars komen weer meer meldingen van woninginbraken binnen dan tijdens de lockdown, schrijft het AD. Volgens verzekeraar Interpolis loopt 'het aantal meldingen zelfs parallel aan de versoepelingen van het RIVM'.

Inhaalslag 

Coen Staal, voorzitter van Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken, vertelde eerder al dat inbrekers momenteel een inhaalslag willen maken. "De dieven hebben geen tegemoetkoming voor de afgelopen mindere periode gekregen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Internetoplichting explodeert door corona, minder inbrekers en zakkenrollers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore