In een speciale uitzending van het tv-programma Op1 heeft premier Mark Rutte gisteravond verteld over zijn beleving van de coronacrisis. Ook het overlijden van zijn 96-jarige moeder kwam ter sprake. "Ze was een trotse moeder, maar ook heel kritisch. En ze trok mij zeker niet voor."
De moeder van Mark Rutte overleed halverwege mei, middenin de coronacrisis, in een verpleeghuis. Mieke Rutte-Dilling werd 96. Ze had zelf geen corona, zo bleek uit een test. In het tehuis waar zij woonde ging het virus wel rond.
Gevoel van dankbaarheid
Vlak na haar overlijden had Rutte, via een verklaring van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laten weten vooral dankbaar te zijn. "Naast het grote verdriet en alle dierbare herinneringen overheerst bij mijn familie en mij ook een gevoel van dankbaarheid dat wij haar zo lang bij ons mochten hebben."

In gesprek met Jeroen Pauw en Fidan Ekiz vertelde Mark Rutte gisteravond dat hij zijn moeder al lange tijd niet mocht bezoeken. "De laatste keer dat ik haar bezocht was in de week voor mijn tv-toespraak", legt de premier uit. Tijdens die toespraak kondigde hij de eerste maatregelen aan. "Het blijft zoeken naar de balans tussen maatregelen nemen die nodig zijn en het gewone leven zoveel mogelijk door laten gaan", vertelde de premier destijds.
Lieve 'laptopzusters'
Die maatregelen ondervond hij aan den lijve in het contact met zijn moeder. "Via hele lieve 'laptopzusters' konden we met haar videobellen. In het begin konden we ook nog voor het raam gaan staan en elkaar dan via de telefoon spreken."
Bekijk het fragment hier:
Dat was prettig, zegt Rutte, maar het is natuurlijk 'totaal anders' dan wat hij graag deed: haar 's weekends even bezoeken met een Indische maaltijd. De nacht voor haar sterven mocht Rutte alsnog bij zijn moeder zijn. Zo was het protocol van de verpleegtehuizen: één familielid kon bij een bewoner blijven als het overlijden nabij zou zijn. "Mijn zusje was er de dag daarvoor."
Geheim gehouden
"En intussen was u het land aan het redden", zegt Jeroen Pauw. "Die combinatie was wel heel bijzonder, inderdaad", geeft Rutte toe. Na haar overlijden heeft Rutte meteen een aantal directe collega's ingelicht: Hugo de Jonge, Ferd Grapperhaus en een paar ambtenaren met wie hij dagelijks samenwerkt. Verder wilde hij dat het geheim zou blijven, tot na de begrafenis. "Ik wilde niet dat er bij haar uitvaart fotografen in de bosjes zouden liggen", legt de premier uit.

Hoe het Rutte lukte om dóór te gaan? Hij moest wel, zo vertelt hij. "Dat is mijn baan. Ik kon niet plotseling uit de rails gaan rijden. In die maand zaten we nog midden in de crisis, lagen er nog veel mensen op de intensive care. Maar door wat er in mijn privéleven was gebeurd, was het wel ingewikkeld voor mij."
Veel over praten
Rutte praat veel met zijn familieleden over het overlijden van zijn moeder. Zo lukt het hem om overdag door te kunnen gaan. Maar het echt verwerken? "Ik moet daar deze zomer nog eens goed over na gaan denken", zegt hij. "Ze was natuurlijk oud, maar nog in goeden doen. Ze was een trotste moeder, maar óók heel kritisch. En ze trok mij zeker niet voor."