Verbod niet verlengd

Boeren mogen in het noorden weer met trekkers demonstreren

12 juli 2020 17:25
Tractoren blokkeren de A28. Beeld © Novum

Het verbod voor boeren om te demonstreren met trekkers in de drie noordelijke provincies wordt niet verlengd. Vanaf morgen mogen boeren weer demonstreren met trekkers, zolang ze hun demonstraties afstemmen met de autoriteiten.

De voorzitters van de drie Veiligheidsregio’s gaan er naar aanleiding van gesprekken met Farmers Defence Force en andere boerenorganisaties vanuit dat eventuele nieuwe demonstraties worden aangemeld, zodat er gelegenheid is om ze op veiligheid te beoordelen.

'Aan afspraken houden' 

Mocht blijken dat de boeren zich niet aan die afspraken houden, zullen er 'opnieuw maatregelen worden genomen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boeren rijden met tractoren centrum Den Haag binnen

Koen Schuiling, voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen: "Het niet verlengen van het verbod is geen vrijbrief voor blokkades met landbouwvoertuigen of ander onveilig gedrag. De bestaande wettelijke regels blijven van kracht. Aan de veiligheid bij demonstraties wordt niet getornd."

Gevaarlijke situaties

De afgelopen periode leidden demonstraties van groepen boeren met trekkers en andere zware (landbouw)voertuigen op verschillende plekken in Noord-Nederland tot opstoppingen en gevaarlijke situaties.

Protesterende boze boeren: 'Iedereen is gezeik Den Haag strontzat'

Op diverse plekken in het land werd deze week door boeren weer geprotesteerd. Bij Eindhoven Airport, op de A7 bij Heerenveen en bij verschillende distributiecentra blokkeerden boeren de toegangswegen.

Dat gebeurde ook in andere delen van het land, maar alleen de drie noordelijke provincies gingen zo ver om trekkers in zijn geheel te verbieden bij demonstraties. Dat verbod gold tot en met vandaag en wordt dus niet verlengd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore