NH-hartje-boeren

Boeren voeren actie met honderden tractoren: 'Noord-Holland houdt van boeren'

12 juli 2020 06:36 Aangepast: 12 juli 2020 10:20
Beeld © Laurens Bosch

Boeren hebben in Schermerhorn met ongeveer 400 tractoren op bijzondere wijze actie gevoerd. In de avondschemering vormden zij met de trekkers in een weiland de tekst NH-hartje-boeren, waarmee bedoeld wordt: Noord-Holland houdt van boeren. De actie werd van bovenaf met een drone opgenomen.

De initiatiefneemster heeft 'kippenvel' van deze 'waanzinnige actie'. "We geven een duidelijke boodschap aan de politiek, aan de burgers. Met een tekst die zo positief is."

Op sociale media zijn beelden te zien van de enorme hoeveelheid tractoren die tegen de avondlucht zich met zwaailichten en toeters laten zien en horen.

Boeren voerden de afgelopen tijd op meerdere plekken actie. Ze zijn het niet eens met plannen van minister Carola Schouten (Landbouw) het eiwitgehalte in veevoer te verlagen. Boeren willen dat dat van tafel gaat, het zou nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van de dieren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Schouten heroverweegt voermaatregel voor melkvee

Ook protesteerden boeren bij verscheidene distributiecentra omdat ze boos zijn over de te lage prijzen die ze in hun ogen voor hun producten krijgen.

Verbod op landbouwvoertuigen

Verschillende veiligheidsregio's hebben daarop een verbod afgekondigd op landbouwvoertuigen bij demonstraties. Het gaat om de veiligheidsregio's Gelderland-Zuid, IJsselland, Groningen, Drenthe en Friesland.

De drie noordelijke veiligheidsregio's nemen waarschijnlijk vanmiddag een besluit over een mogelijke verlenging van dit verbod. In Groningen, Drenthe en Friesland lopen de tractorverboden morgen om 7.00 uur af.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Brede steun' voor blokkades en protesten van boeren

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore