'Raakt ons allemaal'

Oude club in rouw om dood Lara van Ruijven: 'Rolmodel in meerdere opzichten'

11 juli 2020 17:19 Aangepast: 11 juli 2020 18:18
Lara van Ruijven in 2018. Beeld © ANP

"Lara was zo sociaal. Ze stond altijd met een lach op de baan." Teamgenoten en oud-clubgenoten zijn geschrokken van het plotselinge overlijden van de 27-jarige shorttracker Lara van Ruijven.

De shorttrackster overleed vrijdag aan de complicaties van een auto-immuunziekte. Lara van Ruijven belandde 29 juni op de intensive care in een Frans ziekenhuis. Ze overleed in het bijzijn van haar naasten.

Condoleances

De condoleances stromen binnen. "Rust zacht lieve Lara. Ik ga je zo vreselijk missen", schrijft Suzanne Schulting. Op sociale media deelt de schaatser allemaal herinneringen. 

Voormalig ploeggenoot Jorien ter Mors schrijft: "De doorzetter, met je onvergetelijke lach en je lieve zorgzame karakter. Ik ga je ontzettend missen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Shorttrackster Lara van Ruijven (27) overleden

Kees d'Huy kent Lara van de club waar ze als zevenjarig meisje ooit begon. Dat was bij Hardrij Vereniging Den Haag Westland.

'Een echt rolmodel'

"Ze was kind aan huis bij de club", vertelt hij. "Ook later toen ze hoog ging sporten kwam ze nog langs bij clubkampioenschappen, als haar schema het toeliet. Ze was heel sociaal, een echt rolmodel."

"Ze kwam prijzen uitreiken bij de wedstrijden. En als er een EK of WK in de buurt was, mochten we als club langskomen voor meet en greets en handtekeningen."

Lara tijdens de clubkampioenschappen in 2005 Lara tijdens de clubkampioenschappen in 2005

Lara kwam als 7-jarig meisje bij de club. "Ze kon in het shorttrack haar ei kwijt. Ze viel op in haar talent, maar ook door, haar hele mooie techniek. Bij schaatsen staan heel veel mensen met knikkende knieën op de baan. Zij had dat niet."

'Zoveel talent'

Op 14-jarige leeftijd werd ze al bij de selectie gevraagd. "Dat is vrij jong, omdat ze zoveel talent had. Een paar jaar later werd ze bij Jong Oranje gevraagd.

Een jonge Lara (midden) op het podium. Een jonge Lara (midden) op het podium.

Volgens d'Huy heeft Lara er voor gezorgd dat shorttrack als een internationale wedstrijdsport op de kaart is gezet. "Net Als Suzanne Schulting. Ze is een van de iconen."

'Raakt ons allemaal'

"Het shorttrackwereldje is vrij klein. Dit raakt ons allemaal. Zij was en is een uithangbord voor de sport, maar ook voor onze vereniging", zegt d'Huy.

Ook de internationale schaatsunie ISU reageerde via Twitter op het overlijden van Van Ruijven:

Als mensen op zo'n jonge leeftijd overlijden, dat gaat je dat niet in de koude kleren zitten, vervolgt d'Huy.

"Haar oude club heeft erg met haar meegeleefd. We hebben ten tijde van de opname in het ziekenhuis kaartjes laten schrijven door de kinderen en een videoboodschap opgenomen. Er zijn veel steunbetuigingen die kant op gegaan."

Overleden Lara van Ruijven schreef shorttrack-geschiedenis

De gisteren overleden Lara van Ruijven schreef shorttrack-geschiedenis. an Ruijven overleed vrijdagavond in een ziekenhuis in Perpignan aan de complicaties van een auto-immuunziekte.
Bij Lara's voormalige schaatsclub komen de steunbetuigingen binnen Bij Lara's voormalige schaatsclub komen de steunbetuigingen binnen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore