'Boer gaf gas'

Agent trekt pistool bij aanhouding demonstrerende boer

10 juli 2020 21:14 Aangepast: 12 juli 2020 15:21
Beeld © RM

Bij een aanhouding van een boer heeft een politieagent zijn wapen getrokken. Op een foto is te zien dat de motoragent zijn wapen richt op de cabine van een tractor. Volgens de politie is een 39-jarige man uit Oost Gelre aangehouden.

De aanhouding gebeurde vrijdagmiddag op de N209, de provinciale weg tussen Zoetermeer en Rotterdam. Een woordvoerder van de politie bevestigt de aanhouding. Zaterdag is de man weer vrijgelaten. Hij moet zich op een later moment nog verantwoorden tijdens een hoorzitting van het OM.

De boer maakte deel uit van een groep mensen die actie hadden gevoerd in Leidschendam bij het CBL, de brancheorganisatie van supermarkten. Omdat de boeren afweken van de afgesproken route naar huis, werden ze staande gehouden.

'Boer gaf gas'

Eén van de boeren weigerde mee te werken en stapte weer in zijn tractor. Omdat hij in de richting van een motoragent reed, ontstond volgens de politie zo'n gevaarlijke situatie dat de agent zijn vuurwapen moest trekken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boeren eisen dat zuivelprijs met 5 cent per liter omhooggaat

"De agent blokkeerde de afslag en stond een gesprek te voeren met een van de boeren", vertelt iemand die kort getuige was van het voorval aan RTL Nieuws.

"Op dat moment besloot de boer in de groene tractor er alsnog snel langs te glippen. De agent ging voor hem staan, waarop de boer gas gaf en tegen hem aanreed. De agent zette toen zijn hand tegen het protestbord voorop de tractor en trok gericht zijn wapen. De boer gaf nogmaals gas, waarop de agent nog een keer waarschuwde en dreigde te schieten."

Meer demonstraties

Er werd vandaag op meer plekken gedemonstreerd door boeren. Zo werd ook het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle geblokkeerd. De boeren willen dat supermarkten de prijs van zuivel met 5 cent per liter verhogen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore