Niet nodig

Minister weigert nertsenhouderijen preventief te ruimen

10 juli 2020 20:00 Aangepast: 10 juli 2020 21:07
Een nertsenfokkerij die moest worden geruimd. Beeld © ANP

Minister Carola Schouten van Landbouw is niet van plan alle nertsenhouderijen in Zuidoost-Brabant preventief te laten ruimen. De Veiligheidsregio had daar wel op aangedrongen bij de minister, omdat bij liefst 22 nertsenhouderijen, vaak in deze regio, corona is geconstateerd.

Die bedrijven zijn wel steeds geruimd, maar het preventief ruimen van gezonde dieren vindt de minister veel te ver gaan. "Dat doen we alleen als er geen andere mogelijkheid bestaat om de gezondheid van mens en dier te beschermen. Dat is nu niet aan de orde", schrijft Schouten aan de Tweede Kamer. 

Verplicht webinar

De minister denkt dat er vooralsnog genoeg winst te halen is met andere maatregelen: zo wordt het hygiëneprotocol op alle nertsenhouderijen verder aangescherpt en moeten alle medewerkers van de bedrijven verplicht een webinar volgen over hygiënemaatregelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe komt het dat zoveel nertsen besmet raken, en je over andere dieren niets hoort?

Medewerkers moeten op alle nertsenbedrijven verplicht mondkapjes en gezichtsschermen dragen. Ook gaat de NVWA het toezicht intensiveren.

Outbreak Management Team

Omdat nog steeds niet duidelijk is hoe alle bedrijven zijn besmet, wordt het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert over de bestrijding van de corona-epidemie, nogmaals gevraagd om een risicobeoordeling en advies.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veiligheidsregio wil alle nertsen in Brabant-Zuidoost laten ruimen

Maar juist die onduidelijkheid was voor burgemeester John Jorritsma van Eindhoven reden om aan te dringen op het preventief ruimen. Hij is kwaad dat hij het bericht van de minister via de media moest vernemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore