Incident op kinderdagverblijf

Shannon ziet de beelden nog voor zich: 'Mijn dochter werd mishandeld op de crèche'

03 augustus 2020 11:47 Aangepast: 03 augustus 2020 16:13
Shannon en haar dochter (nu 6 jaar)

Shannons dochter is twee jaar oud als de eigenaresse van het kinderdagverblijf haar opbelt om te vertellen dat ze iets vreselijks heeft gezien op de camerabeelden. "De beelden staan voor de rest van mijn leven op mijn netvlies gebrand."

Het is 's avonds laat. Shannon zit met haar partner voor de televisie als ineens het kinderdagverblijf belt. "Ik vond het al een vreemd tijdstip", zegt ze. Aan de andere kant van de lijn hoort ze een van de eigenaressen die met een trillende stem aangeeft dat ze iets moet vertellen. "Mijn hart begon steeds sneller te kloppen". 

Ze vertelt hoe zij vanuit huis meekeek op de camerabeelden op het kinderdagverblijf. Daarop ziet ze hoe een van de leidsters haar dochter op een hardhandige manier aanpakt. "Dan weet je echt niet wat je hoort! Ik werd misselijk, verdrietig en boos tegelijk", zegt Shannon. 

Camerabeelden

De volgende dag kwam de eigenaresse bij Shannon en haar partner thuis langs om de camerabeelden te laten zien. Shannon twijfelt nog even of ze überhaupt de beelden zelf wil bekijken, maar besluit toch om het te doen. "Met klamme handjes en trillende benen ben ik op de bank gaan zitten". 

Ze ziet hoe haar dochter, toen net twee jaar oud, op een hardhandige manier in de kinderstoel wordt gezet. "Je ziet haar hoofdje omvallen van de slaap, maar haar hoofd wordt met kracht opzij geduwd, zodat de leidster nog eventjes wat brood naar binnen kan proppen. Dan zie je haar hoofdje weer knikken. Het is duidelijk dat ze zo moe is dat ze eigenlijk gewoon naar bed moet."

"De leidster blijft maar brood bij mijn dochter naar binnen proppen, maar zij valt steeds in slaap." Shannon vertelt hoe ze vervolgens ziet dat de vrouw haar dochter hardhandig uit de kinderstoel pakt en op de commode gooit om haar een schone luier te geven. Daarna loopt ze uit beeld.

Aangifte

De eigenaresse van het kinderdagverblijf laat aan het RTL Nieuws weten dat ze zeer betreurt wat er is gebeurd. "Ik was enorm geschrokken van wat ik op de beelden zag. Ik wilde het goed afhandelen en ben daarom ook zelf met de beelden naar haar toe gegaan." 

Ze geeft aan dat ze direct het protocol kindermishandeling heeft ingesteld. Ook hebben ze aangifte gedaan tegen de betreffende medewerkster. 

Uiteindelijk zijn beide partijen voor de rechter tot een schikking gekomen.

Miniatuurvoorbeeld
Kinderdagverblijf

Help, hoe kies ik het juiste kinderdagverblijf voor mijn kind?

Gehoopt op straf

Moeder Shannon betreurt dat uiteindelijk de rechter geen uitspraak heeft gedaan in deze zaak. "Ik schrik daarvan". Destijds heeft ze niet zelf aangifte gedaan en daarom ook geen rol gehad in het vervolg van de zaak. 

"Ik had gehoopt dat de medewerkster gestraft zou worden. Dat ze bijvoorbeeld ook haar VOG zou kwijtraken", zegt Shannon. Iedereen die in de kinderopvang werkt moet in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). 

Ze overweegt nu alsnog aangifte te doen.

Nog wel geschikt voor kinderopvang?

Gjalt Jellesma, voorzitter van BOINK, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang:

"Wij zijn niet betrokken bij deze zaak, maar maken ons wel zorgen over het afgeven van een VOG na het schikken of seponeren van dergelijke zaken. We hebben hierover al eens eerder contact opgenomen met de Dienst Justis (red: de screeningsautoriteit die vanuit de overheid zich bezighoudt met de VOG-aanvragen). Een duidelijk antwoord hebben we destijds niet gekregen.

Wanneer kindermishandeling of bij zedengerelateerde zaken grensoverschrijdend gedrag is aangetoond moeten we ons toch echt afvragen of zo iemand ook zonder veroordeling door een rechter nog in de kinderopvang mag werken. Als ouder mag je je kind niet slaan. Vanzelfsprekend ligt de lat voor een medewerker nog hoger."

Verwerking

Shannon: "Ik merk dat ik het nooit echt een plekje heb kunnen geven. Nu pas komt het besef wat er eigenlijk is gebeurd". 

Inmiddels is het bijna vier jaar geleden dat dit haar dochter is overkomen. Ze is nu een vrolijk meisje die dit jaar zes jaar wordt. "Ze herinnert zich gelukkig niets. Daar ben ik heel erg blij mee." 

Maar de beelden die Shannon zag, staan voor de rest van haar leven op haar netvlies gebrand. "Als ik na denk over hoe mijn kindje zich gevoeld moet hebben, dan krijg ik spontaan pijn aan mijn hart. Ik snap gewoon niet waarom je zoiets zou doen". 

Shannon wil niets liever dan wat er is gebeurd een plekje geven en afsluiten. "Maar het is zo ontzettend moeilijk. Ik worstel er nu na al die jaren nog steeds mee." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore