'Uit keurige buurten'

Grapperhaus over feestende jongeren in buitenland: 'Gedraag je'

10 juli 2020 17:47 Aangepast: 10 juli 2020 18:40
Politie en Nederlandse jongeren in Knokke-Heist

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie is 'ontstemd' over het gedrag van Nederlandse jongeren die zich in het buitenland niet aan de coronaregels houden. De minister spreekt ook vooral de ouders van de jongeren aan: "Er zitten heel veel kinderen bij, viel mij op, die heel keurig Nederlands praten. Uit die hele keurige buurten."

"Dan denk ik", voegde de minister eraan toe, "die ouders zijn te veel naar bridgeavonden geweest in plaats van hun kinderen op te voeden."

Deze week waren zowel aan de Belgische kust als in Portugal kleine en grote incidenten met feestende jongeren uit Nederland. In Portugal greep de politie in en kwam het tot opstootjes.

Portugal treedt op tegen feestende Nederlanders

De Portugese politie treedt hard op tegen feestende Nederlandse jongeren in Albufeira. Ze geven overlast en drinken op straat. Ook houden ze geen afstand, waarmee de plaatselijke coronamaatregelen worden overtreden.

In de Belgische kustplaats Knokke-Heist bleven de jongeren na het sluiten van de terrassen op straat rondhangen, zonder afstand te houden. Daar wist de politie de straten met relatief zachte hand leeg te krijgen.

De regels voor onderling afstand houden gelden in België en Portugal ook voor jongeren. In Nederland is dat voor jongeren onder de 18 niet zo. Bovendien kennen beide landen ook een verbod op groepsvorming op straat.

'Tandje gemist in de opvoeding'

Grapperhaus: "Ik kijk naar de kinderen, maar ook naar de ouders. Kennelijk heb je in de opvoeding toch een tandje gemist."

De minister wijst erop dat het coronavirus ook in het buitenland een probleem is. Hij gunt de jongeren van harte hun reis, zegt hij. "Maar als je naar andere landen toe gaat, dan gedraag je je."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse jeugd schrikt van Vlaamse politie: 'Je wordt hier gelijk in nek gepakt'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore