'Ga je niet vervelen'

Kruipt de tijd, of vliegt-ie? Je dagen zijn anders door de coronacrisis

10 juli 2020 15:49 Aangepast: 10 juli 2020 16:25
Vooral ouderen merken dat hun dagen ineens anders zijn Beeld © ANP

Of je met de ziekte te maken hebt gehad of niet, ieders leven is anders geworden door het coronavirus. Die veranderingen zorgen ervoor dat we tijd ineens heel anders zijn gaan beleven dan normaal, blijkt uit Brits onderzoek. Vooral voor oudere mensen lijken de dagen voorbij te kruipen.

Toen de Britse regering in maart een lockdown afkondigde om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, waren de onderzoekers van John Moores University in Liverpool er snel bij. Kort daarna vroegen ze meer dan 600 mensen wat de maatregelen – voor een deel vergelijkbaar met die in Nederland – deden met hun gevoel van tijd.

Opvallende uitkomst is dat ongeveer 80 procent van de mensen zei tijd anders te beleven. Sommigen vonden de tijd vliegen, terwijl anderen juist aangaven dat de dagen niet door te komen leken. Het meest significant was het effect bij ouderen: die bleken de dagen ineens erg lang te vinden. Ook mensen met veel stress of weinig sociaal contact hadden dit gevoel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Stress coronacrisis kan leiden tot gebroken-hart-syndroom'

Uitdagen en prikkelen

"Normaal gesproken is het juist zo dat de tijd sneller gaat naarmate je ouder wordt", zegt gz-psycholoog Bjarne Timonen, die zelf niet betrokken is hij het onderzoek. "Mensen van vijftig herinneren zich vaak als dag van gisteren dat ze veertig werden, maar dat is onder normale condities. Dit zijn geen normale condities."

Volgens Timonen maakt het enorm veel uit in hoeverre je brein wordt geprikkeld en of je daar gelukkig van wordt. "Ik denk echt dat de mate waarin je jezelf hebt uitgedaagd en beziggehouden hierbij het belangrijkst zijn", zegt hij. "Het heeft wel te maken met hoe leuk je de bezigheid vond. Je kunt het heel druk hebben, maar als dat gepaard gaat met negatieve gevoelens en stress dan geeft het weer het gevoel dat de tijd langzaam gaat."

Zo houden coronamaatregelen ook andere ziektes buiten de deur

Niet alleen corona neemt af door alle maatregelen, ziektes zoals soa's, verkoudheid en buikgriep komen een stuk minder voor.

Als je in een risicogroep valt, is de kans groot dat je veel binnen moest blijven en weinig contacten had. Volgens Timonen is het juist dan enorm belangrijk dat je jezelf bezighoudt en prikkelt. "Anders gaat je brein focussen op de klok", zegt hij.

"Ook als je geen werk hebt, kun je puzzels maken, wandelen of mensen bellen. Dat is enorm belonend. Ga je in ieder geval niet zitten vervelen thuis."

Leven in sneltreinvaart

Natuurlijk zijn er ook mensen voor wie het andere uiterste geldt: de dagen vliegen voorbij en gaan eigenlijk te hard. Ook dan is er een les te trekken uit deze crisis, zegt Timonen. "Die kun je ook benutten om te leren genieten van het moment."

"Het gaat uiteindelijk om de balans. Als je het gevoel hebt dat je leven in sneltreinvaart gaat, rem dan af. En als je het gevoel hebt dat het te langzaam gaat: hou jezelf bezig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reisadvies in Spanje tóch van geel naar oranje, wat nu?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore