Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Een bordspel spelen of potje kaarten met iemand buiten je huishouden, mag dat?

De afgelopen maanden zaten veel mensen thuis en kwamen er meer spellen op tafel dan normaal. Maar hoe werkt het als er iemand uit een ander huishouden aanschuift? Mag dat? En hoe zit het met speelstukken die iedereen aanraakt?

Deze vragen stuurden onder meer onze lezers Nico, Louise en Ria in voor deze 124-ste corona-update.

Meer bordspellen verkocht

"De verkoop van bordspellen is de afgelopen maanden explosief gestegen", vertelt 999 Games woordvoerder Fenno. Hardlopers zijn voornamelijk dobbelspellen en 'Exit', een spel waarbij de spelers binnen een bepaalde tijd puzzels moeten oplossen.

Maar wat als er iemand aanschuift uit een ander huishouden en diezelfde dobbelstenen vasthoudt? Dan adviseert het RIVM om anderhalve meter afstand te houden en handen te wassen, zegt Coen Berends, woordvoerder van het RIVM.

"Zolang je afstand kan houden, kan je met elkaar een bord- of kaartspel spelen. Speel dan bijvoorbeeld aan een grote tafel en spreek af om de beurt naar voren te gaan om de stukken te verzetten."

Hoe zit het met afspreken? 

Er is een verschil tussen thuis afspreken en buiten in het park afspreken. Thuis zit er geen limiet aan het aantal mensen dat je ontvangt. Zolang er afstand gehouden wordt en er geen sprake is van overlast, mag je zoveel mensen uitnodigen als je wil. Buitenshuis geldt dat je met meer dan twee mensen mag afspreken, zolang je afstand kan houden. Er kan ingegrepen worden door boa's en agenten als dit niet het geval is.

En hoe zit het met spellen zoals Catan, Monopoly en Ticket to Ride, waarbij je dezelfde kaarten gebruikt en regelmatig onderling wisselt? Berends: "Dat is niet erg. Wij gaan ervan uit dat overdracht via oppervlakten minimaal is. De kans dat het coronavirus overgedragen wordt via speelstukken of kaarten is dus klein. Wel moet je afspreken dat een speler met klachten thuisblijft en niet meedoet."

Ideale omstandigheden

Het RIVM schrijft op hun website dat er inderdaad is aangetoond dat het coronavirus is overgedragen via oppervlakten, maar de omstandigheden waren toen ideaal. "Dat zal zelden voorkomen. Het belangrijkste blijft om de kans zo klein mogelijk te houden door regelmatig je handen te wassen." 

 

Fenno van 999 Games heeft gelukkig ook tips voor degenen die zich toch niet comfortabel voelen met spellen waar iedereen de stukken of kaarten aanraakt. "Je hebt veel spellen waarin je je eigen kaarten vast hebt, zoals 30 Seconds of De Zoektocht naar El Dorado. En je kan bijvoorbeeld bij coöperatieve spellen, zoals Exit, afspreken dat één iemand het spelbord bedient."

In de buitenlucht wordt het coronavirus minder makkelijk verspreid

01:31
Voor groepen die buiten zijn, geldt straks geen limiet meer wat het aantal mensen betreft. Wel moet iedereen anderhalve meter afstand houden. Maar waarom zijn de regels voor binnen eigenlijk zo anders dan voor buiten?