Dochtertje van 9

Tineke Geessink overleden, de vrouw die op 63-jarige leeftijd moeder werd

10 juli 2020 19:04 Aangepast: 10 juli 2020 20:02
Tineke Geessink na de geboorte van haar dochtertje. Beeld © Hayo Deinum

Tineke Geessink, de vrouw die in 2011 op 63-jarige leeftijd beviel van een gezond meisje, is overleden. Ze laat haar dochtertje van 9 jaar achter.

'Lieve mama, ik zal jou missen', staat te lezen in de rouwadvertentie. Martijn Bink, NOS-journalist en aangetrouwde neef van Geessink, bevestigt aan RTL Nieuws dat ze is overleden, maar zegt dat de familie heeft besloten geen verdere mededelingen te doen.

Wel willen ze graag meegeven dat alles goed is geregeld met de opvang van Geessinks dochter.

Ivf bij Italiaanse arts

De Friese Geessink kwam in Nederland groot in het nieuws toen ze op haar 63ste voor het eerst moeder werd. Ze was alleenstaand en werd zwanger dankzij ivf-behandelingen met bevruchte eicellen, afkomstig van jongere vrouwen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sandra werd geboren toen haar moeder 47 was: 'Wat zegt leeftijd nu helemaal?'

In Nederland ligt de grens voor een ivf-behandeling op 45 jaar, maar Geessink ging voor haar behandeling naar Italië, waar ze werd geholpen door fertiliteitsarts Severino Antinori.

'Het was nu of nooit'

Over haar kinderwens zei Geessink destijds in het AD: "Het is een gevoel dat ik al zo ontzettend lang heb. Op een gegeven moment was het nu of nooit meer. En toen dacht ik: nu ga ik alles proberen om te kijken of het nog mogelijk is, en dat heb ik gedaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op je 48ste een baby: 'Sommige mensen vinden dat ik geen moeder mag worden'

Geessink bracht met haar zwangerschap op hoge leeftijd veel discussie op gang in Nederland. Men vroeg zich af of het ethisch is om op die leeftijd nog aan kinderen te beginnen, mede omdat de kans groot zou zijn dat haar dochter op relatief jonge leeftijd haar moeder zou verliezen.

'Oude moeder'

Daarover zei Geessink: "Ik heb natuurlijk bedacht: op de kleuterschool ben ik zó oud en op de middelbare school zullen medeleerlingen zeggen: wat heb jij een oude moeder", schreef het AD in 2011. "Maar ouders hebben nooit de garantie dat ze hun kind zien opgroeien."

Geessink is op 25 juni overleden in St. Annaparochie. Ze is 72 jaar geworden. Omroep Friesland maakte in 2011 een reportage over Geessink, kort na de bevalling. Bekijk hieronder de beelden:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore