Gevolgen coronacrisis

Ruim miljoen werkenden uitgeput, gebroken-hart-syndroom ligt op de loer

10 juli 2020 12:10 Aangepast: 10 juli 2020 12:40
Beeld ter illustratie. Beeld © Getty

Uit onderzoek van CNV blijkt dat ruim 1 miljoen werknemers uitgeput is door de hoge werkdruk, als gevolg van de coronacrisis. Volgens cardiologen is die stress niet zonder gevolgen. Het kan leiden tot het zogenoemde gebroken-hart-syndroom.

Vakbond CNV deed een representatief onderzoek onder 2500 werkenden, uitgevoerd door Maurice de Hond. Ruim een derde ervaart de werkdruk hoger dan ooit. En een op de tien (11 procent) zit tegen een burn-out aan.

1 op de 5 werknemers staat meer dan ooit onder druk om goed te presteren op werk. "Schokkende cijfers", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "We roepen alle werkgevers met klem op om prioriteit te geven aan het verlichten van de werkdruk". 

Gebroken-hart-syndroom

Ook verschillende cardiologen waarschuwen dat een teveel aan stress gevaarlijk kan zijn. Zo zouden mensen de afgelopen periode meer last hebben gehad van het zogeheten 'gebroken-hart-syndroom'. Amerikaanse onderzoekers bestudeerden hartproblemen van mensen die gedurende de coronacrisis waren opgenomen.

Wat blijkt? Gedurende de pandemie hadden mensen vier keer zoveel kans op een gebroken-hart-syndroom.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stress en spanning door corona: 'We leveren in op mentale gezondheid'

Spieren verslappen

Bij de aandoening verslappen de spieren in het hart, schrijft CNN op basis van het onderzoek. Dat kan vervolgens leiden tot pijn in de borst of kortademigheid. Het gebroken-hart-sydroom manifesteert zich als een hartaanval en kan in zeldzame gevallen dodelijk zijn.

In de meeste gevallen herstellen mensen na een tijdje. Het komt ook voor bij ernstige emotionele gebeurtenissen, dus letterlijk: een gebroken hart. 

Stress als oorzaak

Cardioloog Ruud Koster van het UMC ontkent de aandoening niet, maar is wel wat kritisch: "Stress is vaak de aanleiding van de gebroken-hart-aandoening. Aangezien gedurende de coronacrisis sprake is van veel stress, zou dit een mogelijke oorzaak kunnen zijn. Het is een associatie, maar echt bewezen is het niet." 

Mensen met een gebroken-hart-syndroom hebben 'vooral last van kortademigheid', zegt Koster. "Mensen worden opgenomen met klachten die lijken op een hartaanval, maar als je diegene onderzoekt zie je wat anders. Dan moet dus de oorzaak ergens anders liggen en komen die stressfactoren om de hoek kijken." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore