Tilburg en Rotterdam

Nieuwe vijand voor hardrijders: OM test mobiele flitspaal

10 juli 2020 01:10 Aangepast: 10 juli 2020 18:27
De vaste flitspaal is in de toekomst wellicht vervangen door een mobiele. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat opnieuw testen uitvoeren met mobiele flitspalen. Op die manier moeten hardrijders die weten waar de vaste palen staan, worden verrast.

Eerder werd al in Groningen en Limburg gewerkt met de mobiele flitspalen, nu is onder meer Tilburg aan de beurt, meldt De Telegraaf. Ook in Rotterdam worden op zeven plekken palen neergezet. Daarvan zijn er drie uitgerust met een camera, maar van een afstand is niet te zien welke dat zijn.  

Snelheidslimiet 

De apparaten worden ingezet op plekken waarvan bekend is dat de snelheidslimiet er veelvuldig wordt overtreden. In Limburg werden in 2019 al proeven gehouden met de flitspalen op de A76, en in Groningen langs de N7. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terug naar 100 km/u, Flitsmeister ziet aantal gebruikers fors groeien

"Doel van die proef was het testen van de camera en het systeem van de verplaatsbare flitspaal", zegt Marloes van Kessel van het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM). "Het bleek goed te werken en in de evaluatie was te zien dat het aantal snelheidsovertredingen op die plek duidelijk daalde."

Kosten en inzetbaarheid

In Tilburg komen de flitspalen op twee plekken te staan, in Rotterdam dus op zeven locaties. Bij het nieuwe experiment wordt vooral gekeken naar de kosten en inzetbaarheid van mobiele flitspalen ten opzichte van vaste exemplaren.

Op bepaalde plekken moet het rijgedrag van automobilisten doelgericht worden aangepast. "De verplaatsbare flitspalen helpen ons daarbij", zegt de Tilburgse verkeerswethouder Mario Jacobs. "We zetten ze telkens een maand lang in op plekken waar veel te hard gereden wordt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore