Ga naar de inhoud
Kritiek uit eigen sector

Deze boeren uiten kritiek op boerenacties: 'Dit is echt de verkeerde weg'

Melkveehouder Freek vindt de huidige boerenacties te ver gaan. "Hiermee win je niet zoveel."

Niet alle boeren staan achter de wijze waarop hun sector actie voert. "Dit is echt de verkeerde manier", zeggen melkveehouders Freek en Maurits. Deze boeren vinden dat hun collega's kritischer in de spiegel moeten gaan kijken. "Nu lijken ze te snel kleine kinderen die weer eens boos zijn."

"Dit gaat gewoon te ver", zegt melkveehouder Freek van Leeuwen, eigenaar van een kaasboerderij in Stompwijk.

De acties van de afgelopen dagen heeft hij met lede ogen aangezien. "Er zit een aspect van intimidatie in. Soms moet je je punt maken en de boeren hebben zeker een punt. Maar om nu overal een beetje lukraak je tractor voor te gaan zetten, daarmee win je niet zo veel."

Ongemakkelijk gevoel 

Freek krijgt bijval van boer Maurits Tepper. "Ik vind de acties zwaar intimiderend", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Ik voel me bijna ongemakkelijk als ik sommige van mijn collega-boeren zie."

Snappen ze de reden?

Of de twee kritische boeren de reden waarom hun collega's actie voeren begrijpen? "Eigenlijk niet', zegt Maurits. "Boeren zijn ondernemers. De nieuwe werkelijkheid met het stikstofprobleem is lastig maar als ondernemer moet je daarop anticiperen. Dat hoort bij ons vak." 

Boer Van Leeuwen heeft wel begrip voor de boosheid. "Het beleid is krom", vindt hij. "Kijk, er komen nu strengere regels rond het voer en het eiwitgehalte. Ik zie het vooral als juridische regels om maar weer aan de stikstofeisen te voldoen. Als een zoveelste lapmiddel." 

Hij vervolgt: "Er zijn veel boeren die op hun bedrijf uit allerlei grondstoffen een bepaald voermengsel samenstellen. Die hebben behoorlijk last van deze nieuwe regel. Maar wie, zoals wij, dat samenstellen door de voerfabriek laat doen en een kant-en-klaar mengvoer koopt, komt er goed mee weg. Terwijl het eindproduct in theorie hetzelfde kan zijn. Maar dan nog is het niet zo dat door de nieuwe regels de koeien massaal dood neervallen."

Nooit actie gevoerd

Zelf hebben ze geen last van de nieuwe voermaatregel. De koeien van boer Maurits eten alleen maar gras. 

De twee boeren hebben nog nooit meegedaan aan demonstraties of acties met betrekking tot het stikfstofbeleid. Met de actiegroep Farmers Defence Force willen ze ook niet geassocieerd worden.

Van Leeuwen: "In het begin was bijna 100 procent van de boeren het eens met de acties. Maar de laatste tijd brokkelt de sympathie af."

Noordelijke
lees ook:
Noordelijke provincies verbieden boerenprotesten (voor een week)

Oplossing?

Hoe de boeren de stikstofproblematiek wel zouden moeten aankaarten? Van Leeuwen: "Door de acties komen beleidsmakers en boeren steeds meer tegenover elkaar te staan. Ik geloof toch meer in het praten. Praten in redelijkheid."

Volgens Maurits denken veel boeren nu dat het zin heeft om te protesteren. "Binnen de landbouwsector loont het om continu te zeggen dat het lastig is, dat dingen moeilijk zijn. Zo lijken deze boeren op kleine kinderen, die net zo lang blijven zeuren tot de knip wordt getrokken."

Hij vindt dat boeren meer een voorbeeld moeten nemen aan horeca-ondernemers."Die moesten door de coronacrisis ook dealen met een nieuwe werkelijkheid. Maar die gaan daar wel mee aan de slag. Bij boeren is de eerste reactie: nee dat kan niet. Ik zou willen oproepen: denk eens na wat wél kan." 

Waarom zijn boeren boos?

  • Sinds vorige week protesteren boeren. Dit keer tegen een door de minister ingevoerde voermaatregel. Vanaf 1 september moet er minder eiwit in krachtvoer zitten.
  • Dat zorgt voor minder uitstoot van ammoniak. 
  • Volgens de boeren is de vermindering van eiwit in het voedsel slecht voor de gezondheid en melkproductie van boeren. 
  • Volgens minister Schouten hebben de voermaatregelen geen effect op de melkproductie en -kwaliteit. Ook de gezondheid van koeien lijdt er volgens haar niet onder.