Bomen kappen

Prinsessen niet blij met woningbouw in bos bij Paleis Soestdijk

09 juli 2020 14:00
Prinses Irene Beeld © ANP

Prinses Irene en prinses Margriet hebben aan de gemeenteraad in Baarn laten weten dat ze geschokt zijn over het plan om bomen te kappen in het Borrebos naast paleis Soestdijk om er woningen te bouwen. "Onze grootmoeder en moeder hechtten een groot belang aan het zoveel mogelijk behouden van het bos."

Dat schrijft prinses Irene in een brief aan een raadslid van de gemeente Baarn, die de brief gisteravond tijdens de gemeenteraad voorlas, meldt RTV Utrecht.

'Geschokt'

"Mijn zuster Margriet en ik zijn geschokt bij het lezen dat de nieuwe eigenaren van het landgoed Soestdijk het oude Borrebos willen aantasten en ook het inmiddels lege marechausseterrein willen gebruiken om nieuwe woningen te bouwen", schreef prinses Irene, ook namens haar zus Margriet.

Prinses Margriet (archieffoto) Prinses Margriet (archieffoto)

Appartementen en hotel

De nieuwe eigenaar van paleis Soestdijk heeft plannen om de komende tijd appartementen en een hotel te bouwen op het landgoed. Daarmee wil hij de kosten voor de renovatie van het paleis betalen. Maar omwonenden zijn kritisch op de nieuwbouwplannen. Zo wordt er gevreesd voor verkeersproblemen als het paleis veel bezoekers gaat trekken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prinses Irene zorgt voor rel in woonplaats

Ook zijn er zorgen om de aantasting van de natuur. Dat er woningen in het Borrebos gebouwd zouden worden is vooral GroenLinks en de Baarnse Onafhankelijke Partij (BOP) een doorn in het oog. De fractievoorzitter van die partij had de prinsessen om hun mening gevraagd, omdat zij jarenlang op het landgoed hebben gewoond.

Steun

"In een tijd waarin eerder wordt gezocht naar mogelijkheden om bossen aan te planten, is het kappen van bomen op zijn minst onwenselijk", stond verder in de brief te lezen. "Wij steunen daarom degenen die het Borrebos willen beschermen en zouden daaraan toe willen voegen dat wij het ook belangrijk vinden om de natuur terug te geven aan zichzelf op het voormalige kazerneterrein."

Volgende week neemt de gemeenteraad in Baarn een beslissing over het voorontwerp van het bestemmingsplan voor Paleis Soestdijk en het bijbehorende landgoed.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prinses Irene loopt hersenschudding op tijdens skivakantie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore