Kort geding

Farmers Defence Force verliest: verbod op tractor bij demonstratie blijft

09 juli 2020 12:34 Aangepast: 09 juli 2020 12:39
Boeren tijdens een eerdere demonstratie in Den Haag. Beeld © ANP

Actiegroep Farmers Defence Force heeft het kort geding tegen de Veiligheidsregio Groningen verloren: het gebruik van tractoren bij demonstraties blijft verboden. Dat heeft de rechtbank zojuist bepaald.

Famers Defence Force wilde met een kort geding tegen de Veiligheidsregio Groningen afdwingen dat ze bij hun protesten landbouwvoertuigen mogen blijven inzetten. 

De veiligheidsregio had maandag besloten dat boeren in Groningen tot maandag 13 juli geen demonstraties meer mogen houden waarbij landbouwvoertuigen worden ingezet op openbare wegen en plaatsen. De rechtbank van Groningen stelde de Veilligheidsregio zojuist in het gelijk. 

'Symbool van demonstraties'

Volgens de boeren is het gebruik van tractoren bij hun betogingen cruciaal. "De trekker is het symbool van de demonstraties", zei een jurist die de actiegroep bijstaat tijdens een kort geding bij de rechtbank in Groningen.

"Zonder trekkers worden de boeren niet gehoord of gezien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noordelijke provincies verbieden boerenprotesten (voor een week)

Gevaarlijke situaties 

De demonstraties hebben meerdere keren geleid tot opstoppingen en gevaarlijke situaties, stelt de veiligheidsregio.  "Men houdt zich niet aan de verkeersregels en volgt aanwijzingen van de politie niet op", aldus de advocaat van de veiligheidsregio. "De openbare orde wordt moedwillig en voortdurend verstoord. Men mag natuurlijk zijn mening uiten, maar niet zo. Dit is onaanvaardbaar."

Ook zouden de boeren hun acties niet aanmelden en houden zij zich niet aan coronamaatregelen.

Protesterende boze boeren: 'Iedereen is gezeik Den Haag strontzat'

Boeren protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Eén van hen legt uit waarom.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore