Protestacties

Boeren ook gisteravond op verschillende plekken bij elkaar

08 juli 2020 23:28 Aangepast: 09 juli 2020 04:14
Boeren en politie vanavond bij Schiphol. Beeld © ANP

Op verschillende plekken door het hele land zijn gisteravond boeren bij elkaar gekomen om actie te voeren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. De marechaussee hield een groep van enkele tientallen boeren tegen die met tractors bij Schiphol reden.

Op meer plaatsen voerden boeren actie. In het Drentse Wijster kwamen honderden actievoerders bijeen, volgens een woordvoerder van de Farmers Defence Force voor een 'afterparty'. Eerder op de dag werden 63 melkveehouders vrijgelaten na een blokkade met tractoren en auto's van een afvalwerkingsverwerkingsbedrijf in Wijster.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw grote groep boeren bij elkaar in Wijster: 'Gewoon een afterparty'

Wat de boeren bij Schiphol precies van plan waren, is niet duidelijk, zegt een woordvoerder van de marechaussee. "Kennelijk wilden ze door de Schipholtunnel naar Schiphol rijden."

Na overleg met de marechaussee is de groep omgedraaid. Onder begeleiding werden de boeren het luchthaventerrein afgeleid, zegt de woordvoerder, die de sfeer ter plaatse als "gemoedelijk" omschreef.

Distributiecentrum geblokkeerd

Ook in Breda en Deventer begonnen acties, meldden lokale media. In Breda blokkeerden zo'n honderd boeren de toegangsweg naar een distributiecentrum van Jumbo met tractoren. In Deventer ging het om een transportbedrijf dat werd afgezet. Hier zou het om ongeveer veertig boeren gaan. Ook bij een distributiecentrum van supermarkt Coop en een politiebureau in de Overijsselse plaats zouden zich boeren hebben verzameld.

'Iedereen is gezeik Den Haag strontzat'

Boeren protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Eén van hen legt uit waarom.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore