Ook landbouwvoertuigen

Opnieuw grote groep boeren bij elkaar in Wijster: 'Gewoon een afterparty'

08 juli 2020 21:55 Aangepast: 08 juli 2020 22:49
De bijeenkomst vanavond in Wijster. Beeld © Harm Meter

In de buurt van het Drentse Wijster verzamelen zich vanavond opnieuw veel boeren. Beelden op social media tonen niet alleen grote aantallen mensen en auto's, maar ook verschillende landbouwvoertuigen. Daarmee mag sinds maandag niet meer worden geprotesteerd in Drenthe.

De politie liet vanavond aan RTL Nieuws weten het verbod voorlopig niet te zullen handhaven. Mark van den Oever van actiegroep Farmers Defence Force zegt: "Het is in principe niet de bedoeling dat we gaan demonstreren. Je moet het zien als een afterparty. Hapje eten. We drinken een drankje. De stemming zit er nog goed in."

Afvalverwerker

Het boerenprotest was vanochtend even verderop begonnen bij een afvalverwerkingsbedrijf. Daarbij werden 63 mensen opgepakt omdat ze het bedrijf blokkeerden. Na hun actie werden ze naar het politiebureau van Assen gebracht.

'Iedereen is gezeik Den Haag strontzat'

Boeren kwamen in Drenthe bij elkaar om te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

De vrijgelaten boeren werden daar opgevangen door familieleden en sympathisanten die zich voor het politiebureau hadden verzameld.

'Kans op escalatie'

Boerenactiegroep Agractie zei eerder vandaag dat door het politieoptreden tegen demonstrerende boeren in Drenthe 'de kans op verdere escalatie de komende periode toeneemt'. De organisatie vindt het onterecht dat in verschillende provincies, waaronder ook Drenthe, een verbod is afgekondigd op demonstreren met landbouwvoertuigen.

"Dit versterkt bij boeren het gevoel niet gehoord en geaccepteerd te worden", zegt Agractie. Volgens de organisatie is actievoeren met tractoren wel geoorloofd 'omdat landbouwvoertuigen gewoon toegestaan zijn op de openbare weg'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opgepakte boeren Drenthe allemaal weer op vrije voeten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore