Vier officiële meldingen

Defensie onderzoekt seksueel wangedrag op onderzeeërs

08 juli 2020 21:22 Aangepast: 08 juli 2020 21:24
Archieffoto Beeld © ANP

Defensie is een onderzoek begonnen naar grensoverschrijdend gedrag bij de Onderzeedienst, het onderdeel waar onderzeeboten onder vallen. Door verschillende zaken die de afgelopen tijd aan het licht zijn gekomen, vreest Defensie dat er een cultuur is die dit gedrag mogelijk maakt.

"Vanuit de Onderzeedienst hebben we signalen opgevangen van onwenselijk gedrag. Dat neem ik bijzonder serieus en dus ondernemen we stappen", zegt Rob Kramer, baas van de marine. "Tegelijkertijd ben ik blij dat mensen melding maken van dit soort situaties."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aangiftes om seksueel wangedrag officier marineschip Karel Doorman

De Onderzeedienst heeft de afgelopen twee jaar met vier officiële meldingen te maken gehad van ongewenst gedrag. Dat gaat onder andere over seksueel overschrijdend gedrag. Dat leidde in twee gevallen tot een aangifte. Eén zaak, waarin drie militairen zijn geschorst, komt volgende week voor de rechter.

Gesloten cultuur

Uit een rapport uit 2018 bleek dat de 'sociale veiligheid' onvoldoende is en dat er een zeer gesloten cultuur is bij dit onderdeel van Defensie. Door deze cultuur maken mensen niet snel melding van misstanden, zoals grensoverschrijdend gedrag. Een andere commissie concludeerde onlangs dat de veiligheid niet snel genoeg verbetert op dit vlak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouwen mogen nu ook op onderzeeboten: 'Je bent gewoon one of the guys'

Het zijn pijnlijke conclusies voor het ministerie van Defensie. Het wil de cultuur, die 'mogelijk negatief van invloed is op een sociaal veilige werk- en leefomgeving', snel gaan onderzoeken. Na de zomer wordt daar meer over bekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore