Ligt hij er nu wel of niet?

Zoektocht naar lichaam onthoofde Johan van Oldenbarnevelt

08 juli 2020 18:42 Aangepast: 08 juli 2020 19:06
Johan van Oldebarnevelt

Vierhonderd jaar na de dood van Johan van Oldenbarnevelt wordt een Haagse grafkelder geopend om te zien of zijn resten daar nog liggen. Van Oldenbarnevelt, misschien wel de grootste Nederlandse staatsman aller tijden, werd in 1619 onthoofd op Binnenhof na een politiek proces in opdracht van Prins Maurits van Oranje.

Meteen na de executie zou Van Oldenbarnevelts lichaam zijn bijgezet in de grafkelders onder de toenmalige Hofkapel. De plek waar nu de Eerste Kamer staat.

Honderd procent zekerheid dat Van Oldenbarnevelt daar ligt, is er niet. Maar het kabinet heeft na uitvoerig vooronderzoek toestemming gegeven om te zoeken.

Els en Anke van Oldenbarnevelt Els en Anke van Oldenbarnevelt

De afgelopen jaren hebben de verre achternichten Els en Anke van Van Oldenbarnevelt hiervoor gestreden samen met SP-Kamerlid Ronald van Raak. Zij vonden daarbij steun van premier Mark Rutte die het als historicus een fantastisch plan vond.

Fatsoenlijk graf

De verre familieleden Els en Anke reageren vandaag dan ook opgetogen: "We zijn ontzettend blij. Want het is dieptriest dat onze zo belangrijke voorouder ergens in een kelder achter een archiefkast is weggestopt. We gunnen de man zo graag een fatsoenlijk graf."

Zijn restanten zouden letterlijk tussen de archiefkasten liggen

In 2018 drongen de nabestaanden van Johan van Oldenbarnevelt aan op onderzoek.

De vraag is of de resten daadwerkelijk gevonden kunnen worden en na zoveel jaar aan Van Oldenbarnevelt kunnen worden toegeschreven. Er liggen tientallen historische figuren in de bewuste kelders, onder wie de zoon van Johan van Oldenbarnevelt, die vier jaar na zijn vader ook werd onthoofd.

De hoop van de onderzoekers is erop gericht dat ze een DNA-match kunnen vinden om zo te bewijzen dat het inderdaad om de staatsman gaat. Het DNA van nog levende nazaten zou daarvoor niet bruikbaar zijn omdat er teveel generaties overheen gegaan zijn. 

De werkzaamheden van de speurtocht starten na de zomer.

De grafkelders onder de Eerste Kamer zijn inmiddels dichtgemetseld. De grafkelders onder de Eerste Kamer zijn inmiddels dichtgemetseld.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore