Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Mogen we elkaar eindelijk weer knuffelen?

Sportscholen gaan weer open, groepen mensen mogen weer samenkomen en het openbaar vervoer is niet langer voorbehouden voor noodzakelijke reizen. Er is de laatste tijd steeds meer mogelijk, maar betekent dat ook dat we elkaar weer kunnen knuffelen, eventueel met een mondkapje? Die vraag beantwoorden we in deze corona-update.

Heel veel mensen lijken knuffelen te missen, want bij RTL Nieuws komt regelmatig de vraag binnen of het alweer kan. Onder anderen Jayne, Judith en Henk stelden ons deze vraag. Het korte antwoord is: nee, knuffelen kan nog steeds niet, ook niet met een mondkapje. Al zijn er een paar uitzonderingen.

Anderhalve meter

Ook op zijn laatste persconferentie kon Mark Rutte het niet vaak genoeg zeggen: anderhalve meter, anderhalve meter, anderhalve meter. Het is één van de belangrijkste richtlijnen van de Rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. En ook met alle versoepelingen blijft dat de norm. Elkaar knuffelen past daar niet bij.

"Overdracht binnen anderhalve meter komt gewoon het meeste voor", zegt een woordvoerder van het RIVM. Volgens haar zou het vreemd zijn als ze nu dan zouden zeggen dat knuffelen weer kan. Ook met extra maatregelen, zoals goed handen wassen en mondkapjes, is het gewoon niet veilig.

Komt er een tweede coronagolf? Dit zijn de drie scenario's

02:44
De strengste coronamaatregelen zijn opgeheven, maar de angst voor het virus is er nog altijd. Door die nieuwe vrijheden zou er zomaar een tweede piek aan besmettingen kunnen komen, vrezen deskundigen.

Uitzonderingen

Maar er zijn wel een paar uitzonderingen: kinderen tot 12 jaar hoeven geen afstand te houden, ook niet van volwassenen. Dat betekent dat opa's en oma's hun kleinkinderen kunnen knuffelen, als iedereen gezond is. Tot 18 jaar hoeven kinderen onderling geen afstand te houden, en bij de volwassenen hoeven huisgenoten geen afstand te houden.

Coronaproof
Lees ook:
Coronaproof knuffelen: 'Je voelt elkaars warmte'

De woordvoerder van het RIVM benadrukt dat het richtlijnen zijn en geen wetten. Niemand hoeft bang te zijn voor een boete voor knuffelen. "Het blijven adviezen, er wordt dus niet op gehandhaafd", zegt ze. "Het zijn wel dringende adviezen."