Ga naar de inhoud
Boete vaak aangevochten

Opgepakte boeren Drenthe allemaal weer op vrije voeten

Een trekker bij het politiebureau van Assen. Beeld © ANP

De aangehouden melkveehouders die vanochtend met tractoren en auto's een afvalverwerkingsbedrijf in het Drentse Wijster blokkeerden, zijn weer vrijgelaten. 63 mensen waren aangehouden, onder wie 7 minderjarigen. Na hun actie werden ze naar het politiebureau van Assen gebracht.

Veel van hen accepteren de opgelegde boete van 390 euro wegens het demonstratieverbod niet, maar kiezen ervoor de zaak op 19 november te laten voorkomen bij de kantonrechter in Assen. Dat lieten ze na hun vrijlating weten. Een paar mensen hebben de schikking wel geaccepteerd.

29 bekeuringen

Vanmiddag werden in Assen nog eens 29 bestuurders van tractoren en andere voertuigen bekeurd. Zij kregen een boete van 390 euro wegens overtreding van het demonstratieverbod dat in de noordelijke provincies geldt, op basis van de Wet openbare manifestaties.

'Iedereen is gezeik Den Haag strontzat'

01:27
Boeren leggen uit waarom ze protesteren tegen de stikstofmaatregelen die hen worden opgelegd.

De vrijgelaten boeren werden opgevangen door familieleden en sympathisanten die zich voor het politiebureau hadden verzameld.

Stikstofvervuiler

De boeren van Farmers Defence Force zeiden de blokkade van de toegang naar afvalverwerkingsbedrijf Attero te hebben uitgevoerd omdat het bedrijf de grootste stikstofvervuiler van de provincie Drenthe zou zijn. De boeren verzetten zich tegen stikstofregels en voermaatregelen.

De zeven minderjarigen die zijn aangehouden, worden doorverwezen naar bureau HALT.

'Kans op escalatie groter'

Boerenactiegroep Agractie ziet door het politieoptreden tegen demonstrerende boeren in Drenthe 'de kans op verdere escalatie de komende periode toenemen'. De organisatie vindt het onterecht dat in meerdere provincies, waaronder ook Drenthe, een verbod is afgekondigd op demonstreren met landbouwvoertuigen.

"Dit versterkt bij boeren het gevoel niet gehoord en geaccepteerd te worden", zegt Agractie. Volgens de organisatie is actievoeren met tractoren wel geoorloofd 'omdat landbouwvoertuigen gewoon toegestaan zijn op de openbare weg'.

Politiebureau
Lees ook:
Politiebureau Assen beveiligd na arrestaties boerenprotest