Ga naar de inhoud
15 euro voor een jaar

Spotify en Netflix voor een schijntje via AliExpress: schimmig en waarschijnlijk illegaal

Twaalf maanden Spotify voor 15 euro, een jaar lang onbeperkt netflixen voor nog geen 50 euro of een jaar Disney Plus voor 12 euro. Op AliExpress worden abonnementen aangeboden voor een fractie van de prijs. De Chinese verkoopsite laat RTL Nieuws weten dat de abonnementen illegaal zijn en dat de verkopers niet aan de site verbonden zijn. Toch worden ze nog massaal aangeboden.

Een betaald Spotify-account (Premium) kost normaal gesproken 120 euro per jaar, maar verkopers bieden op AliExpress een jaarabonnement aan voor omgerekend 15 euro, of voor nog geen 4 euro per maand.

Voor een jaarabonnement van Netflix betaal je via AliExpress zo'n 52 euro. Normaal gesproken kost dat 160 euro. Ook Disney Plus wordt volop aangeboden voor prijzen rond de 15 euro per jaar (normaal 70 euro). 

Geen
Lees ook:
Geen limiet meer voor het opslaan van Spotify-liedjes

Gehackte accounts

Te mooi om waar te zijn, zou je denken.

Maar de goedkope accounts blijken te werken. Na betaling krijg je bij Spotify een werkende link toegestuurd, waarmee met een al bestaand Spotify-account kan worden ingelogd. Dat geeft toegang tot een familieaccount, waarin al meerdere mensen zitten. De gebruikers kunnen via het goedkope account gewoon bij hun eigen muziekbibliotheek.

Bij Disney Plus en Netflix krijgen de AliExpress-klanten een mailadres en een wachtwoord toegestuurd, waarna ze kunnen inloggen op een bestaand account.

Nieuw fenomeen

De Vlaamse expert cybersecurity Eddy Willems van G Data zegt dat het aanbieden van dit soort schimmige abonnementen een nieuw fenomeen is. "We zien het sinds kort tevoorschijn komen. Dit soort accounts werd al wel iets langer aangeboden op het darkweb, maar pas de laatste maanden op het 'gewone' web. Mogelijk heeft dat te maken met de populariteit van deze streamingdiensten tijdens de uitbraak van het coronavirus."

Hoe het precies werkt, is volgens Willems nog niet helemaal duidelijk. "We moeten er nog onderzoek naar doen. We vermoeden dat het gestolen profielen zijn, maar dat weten we niet helemaal zeker."

Ook andere deskundigen kunnen niet met zekerheid zeggen hoe de AliExpress-verkopers precies aan de accounts komen die ze aan derden aanbieden. Wel bestaat er een sterk vermoeden dat het gaat om gehackte of gestolen accounts, waarop nieuwe gebruikers meeliften.

Netflix
Lees ook:
Netflix maakt aanpassen lijst 'Verder Kijken' makkelijk

Advertenties verwijderd

AliExpress benadrukt na vragen van RTL Nieuws dat het niet gaat om aanbiedingen van Spotify of Netflix zelf. Het bedrijf zegt een intern team op te zetten om de 'illegale' aanbiedingen verder te onderzoeken.

Volgens AliExpress zijn 'alle advertenties die niet voldoen aan onze voorwaarden' deze week verwijderd en wordt er actie ondernomen tegen alle derde partijen die de voorwaarden overtreden. Maar op dit moment (vrijdag 10 juli) kunnen gebruikers de spotgoedkope abonnementen nog gewoon via AliExpress aanschaffen. 

Reacties Netflix en Spotify

Netflix is terughoudend in zijn reactie, maar waarschuwt wel dat AliExpress geen geautoriseerde retailer is. "We adviseren klanten altijd om hun Netflixabonnement via Netflix af te sluiten of bij een van de lokale partners, zoals Ziggo of KPN in Nederland." Ook zijn Netflix-cadeaubonnen van de retailers Albert Heijn, MediaMarkt of Startselect gewoon legaal.

Het Zweedse Spotify laat aan RTL Nieuws weten dat het alle frauduleuze activiteiten op zijn muziekdeelplatform serieus neemt. "De afgeprijsde Spotify-aanbiedingen zijn overtredingen van onze voorwaarden en condities. We raden Nederlanders af om afgeprijsde Spotify-aanbiedingen te kopen via onlineveilingen, verkoopsites of derden-verkopers."

Ben je strafbaar als je zo'n abonnement koopt?

Is iemand strafbaar als hij zo'n goedkoop account koopt via AliExpress? Volgens jurist Arnoud Engelfriet maakt het uit of degene die het abonnement verkoopt, de accounthouder is of dat het om een gestolen of gehackt account gaat.

"Als hij wel de eigenaar is, bijvoorbeeld van een Spotify-Family-abonnement met nog vrije plekken, en hij verkoopt zo'n vrije plek, dan is de verkoper niet strafbaar en de koper ook niet. Het mag niet omdat het in strijd is met de voorwaarden van Spotify en Netflix. Die bedrijven kunnen dan het hele account opheffen. Maar het is juridisch gezien niet illegaal, het gaat om een vorm van contractbreuk. Degene die zo'n goedkoop abonnement heeft gekocht, is ook niet strafbaar."

Engelfriet vergelijkt het met iemand die een huis huurt van iemand die het zelf ook huurt. "Dan is de onderhuurder ook niet strafbaar." Bij een duidelijk gestolen of gehackt account is het anders, zegt Engelfriet. "Als het overduidelijk schimmig is, dan had je het als koper wel degelijk kunnen en móeten weten. Het is als je een spotgoedkope fiets koopt van een morsig type onder een brug. De wet zegt dat jij dan moet bewijzen dat je te goeder trouw was. Een rechter zal het dan niet accepteren als je zegt dat je dacht dat het om een officiële dealer ging. Dat is wel illegaal en gaat via het strafrecht."

Is
Lees ook:
Is je pakketje van AliExpress nog niet bezorgd? Misschien ligt het op deze hoop