Is al terug in VS

Ernstig zieke James B. in beroep tegen straf om misbruik meisje in Rotterdam

08 juli 2020 16:15 Aangepast: 08 juli 2020 16:18
Verdachte James B.

De Amerikaan James B., veroordeeld voor het misbruiken van een 12-jarig meisje in Rotterdam, heeft hoger beroep aangetekend tegen zijn vonnis. Vorige week werd hij veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf. Omdat hij ernstig ziek is, kon hij terugkeren naar de VS.

James B. (50) kwam eind juni vorig jaar op Schiphol aan en reisde door naar Rotterdam, waar hij het meisje ontmoette op het station. Hij gaf haar de sleutel van een hotelkamer in het Hilton, waar zij vervolgens twee dagen verbleven. Voor het vermiste meisje werd een Amber Alert uitgestuurd. Na het Amber Alert trof de politie het tweetal goeddeels ontkleed in de hotelkamer aan.

Paardenspel

B. heeft het misbruik altijd ontkend. Hij kende het meisje naar eigen zeggen al maanden van een online paardenspel, dat zijn dochter ook speelde. De dochter van B. en haar moeder wonen in Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De online game Star Stable: waar kinderen samenkomen, zijn ook kinderlokkers

Het Openbaar Ministerie had vier jaar cel geëist. De Rotterdamse rechtbank zei vorige week rekening te houden met de ziekte van B. en vonniste daarom lager.

Terug de cel in?

De rechtbank vond het wel nodig een hogere straf op te leggen dan het jaar dat de man in voorarrest heeft gezeten. Of hij terug de cel in moet, hangt af van de uitspraak in hoger beroep. 

Tjalling van der Goot, de advocaat van James B., zegt dat de rechtbank de schorsing van het voorarrest niet heeft opgeheven. Daarom zou B. vooralsnog in de VS kunnen blijven. Volgens Van der Goot is hij niet in staat een celstraf te ondergaan. Het vonnis heeft in zijn ogen daarom een 'grote symbolische waarde'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

James B. krijgt 2,5 jaar cel voor seksueel misbruik 12-jarig meisje

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore