Ga naar de inhoud
Zesde verzoek

Geen gratie voor langstzittende gevangene van Nederland

Rechtbanktekening van Loi Wah C.

Loi Wah C., de langstzittende gevangene van Nederland, komt niet op vrije voeten. Minister Dekker (rechtsbescherming) wees diens zesde verzoek om gratie af. Daarmee negeert hij een positief advies dat het gerechtshof in Den Haag eerder gaf.

De 62-jarige C. zit nu 32 jaar in de gevangenis. Hij is medeplichtig aan de moord op een Rotterdams gezin in 1987. Het ging om een roofmoord waarbij de eigenaar van een restaurant, zijn vrouw en hun vijfjarige dochter en baby in koelen bloede werden doodgestoken. 

Inhumaan

Niet lang na het misdrijf werd Loi Wah C. opgepakt. In 1989 werd hij veroordeeld tot levenslang voor betrokkenheid bij de moorden. Zelf heeft hij altijd schuld ontkend. Het gerechtshof in Den Haag zei eind mei dat het 'inhumaan' is om Loi Wah C. nog langer vast te houden. 

De minister stelt dat ook na bijna 33 jaar sprake kan zijn van vergelding en bescherming van de maatschappij. Dat is in strijd met wat gedragsdeskundigen over hem hebben gezegd, laat zijn advocaat weten. Die hebben meerdere keren laten weten dat de kans klein is dat Loi Wah C. nog een keer in de fout gaat.

Krijgt
Lees ook:
Krijgt de langstzittende gevangene van Nederland na 32 jaar toch gratie?

Levenslang gestraften krijgen na 25 jaar de kans om vrij te komen via een gratieverzoek. Die mogelijkheid was er jarenlang niet, maar in 2013 werd geoordeeld dat het Nederlandse beleid in strijd is met het Europees Verdrag van de rechten van de mens.

Zicht op vrijlating

Daarin staat dat bij een humane straf altijd zicht moet zijn op vrijlating. Zijn advocaat Mathieu van Linde liet eerder weten dat hij er ook deze keer een hard hoofd in had. "Het is politiek en dat is de ellende, de gratiebeslissing ligt bij de politiek en niet bij de rechter."

Van Linde gaat nu kijken of hij iets kan doen tegen de afwijzing van minister Dekker.

Zo werkt een levenslange gevangenisstraf

01:11
Hoe lang is levenslang? En heb je de kans om nog vrij te komen? Rechter Jan Moors legt het je uit in één minuut.