Loopt het uit de hand?

Nederlandse jongeren ondanks corona naar Albufeira: 'Politie is hier veel strenger'

08 juli 2020 16:03 Aangepast: 09 juli 2020 07:26
Screenshot uit één van de reportages op de Portugese televisie. Beeld © SIC Notícias

Portugal opende als één van de eerste Europese landen de deuren voor toeristen. In Albufeira hebben ze dat geweten. Het stadje wordt overspoeld door jongeren, onder wie veel Nederlanders die daar komen feesten. Wie zich niet aan de coronaregels houdt, krijgt te maken met de wapenstok. "De politie is hier veel strenger."

Albufeira is een oud vissersdorp dat is uitgegroeid tot één van de meest populaire toeristische bestemmingen van Portugal. Ook bij Nederlanders is de plaats in trek. Dat het dorp ook nu in coronatijd zoveel vakantiegangers kreeg, heeft menigeen verrast.

"We zijn allemaal volledig overvallen door de massaliteit", zegt Joren Bouthoorn, manager van feestcafé Celebration in Albufeira, tegen RTL Nieuws. 

Hij reageert op het nieuws dat deze week tientallen Nederlandse jongeren een boete hebben gekregen, onder meer omdat ze zich niet aan de coronaregels hielden.

'It's very strict here'

Ook in Portugal is de drukte in Albufeira groot nieuws. In reportages komen veelvuldig Nederlanders aan het woord. "It's very strict here", zegt één zo'n jongere tegen een verslaggever. Hij doelt op de politie, die soms met wapenstok ingrijpt om jongeren van de straat te krijgen.

Agenten rennen met wapenstokken in de hand. Screenshot uit één van de reportages op de Portugese televisie. Agenten rennen met wapenstokken in de hand. Screenshot uit één van de reportages op de Portugese televisie.

Loopt het uit de hand in Albufeira? Volgens Bouthoorn afgelopen zondag in ieder geval wél. Via social media ging als een lopend vuurtje rond dat gedanst kon worden bij bar 'Route 66'. "Mensen zeiden tegen elkaar: daar moet je heen. Jongeren hebben met z’n allen bijna die tent geforceerd."

'Politie handhaaft streng'

Portugal stuurde de militaire politie. Dat is vergelijkbaar met marechaussee in Nederland of beter met de guardia civil in Spanje, vertelt correspondent Alex Tieleman. "Je ziet in landen als Spanje en Portugal de politie toch een stuk strenger optreden tegen dit soort zaken dan in Nederland. Portugal is een rustig land, met lage criminaliteitscijfers. Er is een gezagsgetrouwe cultuur. De politie handhaaft streng. Dus in Portugees perspectief zijn de beelden van de politie die hard optreedt tegen jongeren niet verrassend."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De eerste vlucht naar Faro: 'Alsof we op schoolreisje gaan'

De meeste jongeren die hier rondlopen - volgens Portugese media zo'n 2400 uit Nederland - hebben een ticket geboekt via een reisorganisatie. Een deel viert hier zijn of haar eindexamen. "We hebben duidelijk gezegd: houd je aan de regels", zegt een woordvoerder van GoGo. GoGo, dat valt onder Sunweb, biedt jongerenvakanties aan naar plaatsen als Lloret de Mar en Mallorca in Spanje.

En dus ook naar Albufeira. "We hebben deze zomer wel een zero party policy. Normaal zijn er grote feesten op de bestemming. Omdat we dat niet kunnen bieden hebben we alle mensen met boekingen vóór 20 juni benaderd om van hun vakantie af te zien. Veel hebben dat gedaan, sommigen zijn toch gegaan."

'Hele zware beslissing'

GOfun, een andere reisaanbieder voor jongeren, onderdeel van Corendon, stuurde de jongeren juist een heel ander bericht. "We hebben besloten om feestvakanties niet door te laten gaan. Ook niet naar Albufeira. Dat hebben we in april al gecommuniceerd, toen de Nederlandse overheid evenementen met meer dan honderd mensen ging verbieden", zegt een woordvoerder. "Dat was een hele zware beslissing. Echt een drama."

Gelukkig hadden de jongeren bijna allemaal begrip, zegt hij. "Ik denk dat het een goede keuze is geweest, gezien de onrust die er nu ontstaat. Voor onze partners is het vreselijk. Die proberen toch nog iets van het seizoen te maken."

Dat de concurrentie heeft besloten de jongerenvakanties wel door te laten gaan, vindt hij persoonlijk 'bijzonder'. Want: jongeren zijn nou eenmaal jongeren. "De meeste clubs en kroegen zijn toch gesloten. Dan heb je natuurlijk altijd eigenwijze mensen die toch kijken of er wat open is. En die gaan dan een beetje op straat zitten hangen en alcohol drinken."

Portugal treedt op tegen feestende Nederlanders

De politie heeft in Albufeira hard opgetreden tegen Nederlandse jongeren. Bekijk de reportage van de Portugese televisie.

GoGo geeft jongeren het advies om goed op de hoogte te blijven van de lokale regels. De woordvoerder erkent dat veel jongeren op straat hingen toen de bars dicht gingen. "We hebben niet het idee dat het uit de hand loopt. Het wordt in de media groot opgepakt."

'Veilige beeld is aan het wankelen'

De overheid zal ook niet blij zijn met de beelden. "Portugal zit met deze kwestie erg in zijn maag", zegt correspondent Tieleman. "In Porto en Lissabon gelden nieuwe maatregelen omdat er veel nieuwe besmettingen zijn bijgekomen."

Portugal had zichzelf volgens Tieleman in de markt gezet als een van de weinige veilige bestemmingen, omdat ze de eerste golf van besmettingen relatief goed hadden doorstaan. "Ze waren voorbereid op een goede zomer. Als de jongeren zich nu niet houden aan de regels, dan is dat slecht voor hun imago. En dat veilige beeld van Portugal was al aan het wankelen. Dit draagt er allemaal niet aan bij."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als jouw vakantiebestemming ineens oranje wordt: 'Ga niet zelf annuleren'

Inmiddels lijkt het in Albufeira meer onder controle. Joren Bouthoorn van het feestcafé: "Het gaat nu goed. Er is nu meer duidelijkheid. Ik liep even op het strand en jongeren hielden gewoon goed afstand." 

Iedereen moet voor 23.00 uur binnen zijn en mag dan tot 02:00 uur 's nachts feesten, legt hij uit. "Daar houden de jongeren zich goed aan. Al moeten we om 23.00 uur wel steeds honderden jongeren wegsturen. Het loopt tot dusver gelukkig nog niet uit de hand. Veel jongeren blijven ook in hun appartement." 

Hij is blij dat bij zijn café nog geen problemen zijn geweest. Maar het blijft spannend. "Het is zo dat ze als ze nu bij één zaak in het uitgaansgedeelte de regels niet kunnen handhaven dat alle zaken voor de rest van de avond en nacht worden gesloten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore