Boerenprotest

Politie arresteert tientallen protesterende boeren bij afvalverwerking Drenthe

08 juli 2020 09:55 Aangepast: 08 juli 2020 15:55
De politie is massaal aanwezig in Drenthe.

Tientallen demonstrerende boeren zijn vanochtend opgepakt toen ze de toegang naar afvalverwerkingsbedrijf Attero in het Drentse Wijster blokkeerden met landbouwvoertuigen en auto's. Demonstraties met tractoren zijn in Drenthe niet toegestaan, net als in Groningen en Friesland.

Volgens de politie zijn er 57 boeren aangehouden, onder wie vijf minderjarigen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noordelijke provincies verbieden boerenprotesten (voor een week)

De protestactie begon vanochtend vroeg. Daarbij was ook de politie en de ME aanwezig. Na een aantal uur trokken de demonstranten zich terug op het terrein van een bedrijf in de buurt van de afvalverwerker, om een confrontatie met de politie uit de weg te gaan.

Dat bedrijf werd omsingeld en de aanwezige boeren werden aangehouden. Volgens de politie is het bedrijf inmiddels weer bereikbaar. Om te voorkomen dat meer mensen naar de afvalverwerker zouden komen, werden toegangswegen afgesloten.

Demonstrerende boeren hebben zich met trekkers verzameld in Wijster. Demonstrerende boeren hebben zich met trekkers verzameld in Wijster.

Eiwit in veevoer

De demonstrerende boeren zijn ontevreden over kabinetsplannen voor het verminderen van de uitstoot van stikstof, zoals een voorstel van landbouwminister Carola Schouten om de hoeveelheid eiwit in veevoer te verminderen. Volgens de demonstrerende boeren zou dat nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van de dieren.

Ze zijn ook boos op supermarkten omdat die volgens hen geen eerlijke prijs betalen voor landbouwproducten.

'Iedereen is gezeik Den Haag strontzat'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boeren overhandigen brief aan milieuactivist, komen naar RTV Oost

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore