Na 'onthoofding'

Hufterproof Hazesbeeld van beton met staal op de Dam

08 juli 2020 09:14
Hazes zat op een van de betonblokken op het plein Beeld © Instagram Frankey

Het legobeeld van André Hazes stond nog geen week op de Dam of het was al kapot. Wat er precies is gebeurd is onduidelijk, maar één ding is zeker: er komt een nieuw beeld, maar dan van beton.

Het originele kunstwerk werd gemaakt door streetartkunstenaar Frankey. Hij zegt tegen AT5 dat hij door Rachel Hazes en horecatycoon Won Yip is gevraagd om hetzelfde beeld opnieuw te maken. 

De kunstenaar hoopt dat het beeld deze zomer nog op dezelfde plek komt te staan, maar dan van beton. En er komt ook staal in. "Hufterproof", noemt Frankey het zelf. "De kans dat er dan nog wat mee gebeurt wordt in ieder geval een stuk kleiner."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

André Hazes in Lego-vorm te bewonderen op de Dam

"Op zo'n iconische plek moet natuurlijk een Amsterdams icoon komen, zoals Hazes", zei Frankey vorige week tegen EditieNL. "Iedereen kent hem, van jong tot oud. Ik ben zelf groot fan." 

Originele beeld onthoofd

Frankey had Hazes, die in 2004 overleed, nagemaakt in zijn kenmerkende zwarte pak. Inclusief zonnebril, bakkebaarden, hoed en microfoon. Hij zat midden op het plein, op een van de betonblokken die bedoeld zijn om aanslagen met voertuigen te voorkomen.

Het originele beeld werd vorige week dinsdag geplaatst, op de dag dat Hazes 69 jaar zou worden. Maar het beeld dat gemaakt was met een 3D-printer, was binnen een week onthoofd.

De hoed van het beeld ligt op de grond, het hoofd zit los. De hoed van het beeld ligt op de grond, het hoofd zit los.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore