Ga naar de inhoud
Elektrische auto's

Overheid trekt 30 miljoen uit voor laadpalen elektrische auto's

Een elektrische auto aan een laadpaal. Beeld © ANP

De regering trekt samen met provincies en gemeenten 30 miljoen euro uit voor laadpalen. De overheid hoopt zo overal in het land elektrische rijders te kunnen bedienen.

Volgend jaar moeten er elke dag ruim 200 nieuwe laadpalen in Nederland verschijnen. Niet alleen bij mensen thuis, maar ook op slimme laadpleinen. Dat vertelt staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat in Trouw

Twijfel
Lees ook:
Twijfel over ambitieuze plannen elektrisch rijden: 'Onhaalbaar en onbetaalbaar'

Het kabinet legt 15 miljoen euro op tafel, provincies en gemeenten betalen ook 15 miljoen, blijkt uit het persbericht. Met dat geld kunnen locaties voor de nieuwe laadpalen gekozen worden.

1,7 miljoen elektrische auto's

Naar verwachting zijn er over tien jaar, in 2030, namelijk 1,9 miljoen elektrische auto's in Nederland. Volgens het kabinet zijn er dan 1,7 miljoen laadpalen nodig om iedereen van elektriciteit te kunnen voorzien.

"De groei van het aantal oplaadlocaties moet gelijke tred houden met de toename van het aantal elektrische voertuigen", vertelt een woordvoerder van het ministerie aan de krant.

Nooit
Lees ook:
Nooit een lege accu: alles over laadpalen en snelladers

Gesubsidieerd

De slimme laadpleinen kunnen bijvoorbeeld op parkeerplaatsen bij supermarkten of de horeca gecreëerd worden. De overheid subsidieert de aankoop van elektrische auto's en probeert weggebruikers zo te stimuleren om elektrisch te gaan rijden.

Onderzoek
Lees ook:
Onderzoek naar laadpalen: grote verschillen tussen gemeenten