Naam zuiveren

'AIVD en politie hadden infiltrant bij extreemrechtse partij NVU'

08 juli 2020 02:42
Constant Kusters, leider van de extreemrechtse partij Nederlandse Volks-Unie (NVU). Beeld © ANP

De politie en AIVD hebben meer dan twee jaar lang een infiltrant gehad bij de extreemrechtse politieke partij NVU. De man speelde informatie door en kreeg in ruil daarvoor een vergoeding van 3000 euro.

Dat vertelt de infiltrant, Richard Prein, aan NRC. De politie en de AIVD willen het nieuws niet aan de krant bevestigen omdat ze 'uitermate terughoudend zijn' met het delen van informatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vijf vragen over de extreemrechtse dreiging in Nederland

Prein was de afgelopen jaren een medewerker van de leider van de Nederlandse Volks-Unie (NVU), Constant Kusters. De extreemrechtse partij wordt door de AIVD in de gaten gehouden vanwege 'antisemitisch', 'antidemocratisch' en 'volks-nationalistisch' gedachtegoed.

Contacten met voetbalhooligans

Prein zou van 2017 tot eind vorig jaar informatie hebben doorgespeeld aan de AIVD en de politie. Het ging om zaken waarover de veiligheidsdienst zich zorgen maakt: bijvoorbeeld de contacten met buitenlandse rechts-extremistische organisaties en voetbalhooligans.

Prein zou ook informatie over de neonazistische groepering Racial Volunteer Force (RVF) hebben doorgespeeld.

Anti-Israël-demonstratie

Met die groepering organiseerde Prein vorig jaar nog een anti-Israël-demonstratie. Volgens de infiltrant zou dat onder toeziend oog van de politie gebeurd zijn. De demonstratie werd uiteindelijk afgeblazen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Extreemrechts in Duitsland: 'Jongeren vinden het cool om neonazi te zijn'

Prein zegt voor de informatie 3.000 euro van de veiligheidsdienst te hebben gekregen. Eind vorig jaar is hij uit de NVU gestapt omdat hij spijt heeft van zijn extreemrechtse verleden. Hij wil met het interview in de krant zijn naam zuiveren.

WhatsApp-berichten

Hoewel de politie en AIVD niet willen bevestigen dat Prein inderdaad als infiltrant werkte, is er volgens de krant genoeg bewijs. Zo hebben ze WhatsApp-berichten tussen Prein en de politie ingezien.

VNU-leider Kusters zegt tegen de krant dat hij al dacht dat Prein een infiltrant was, maar daar geen bewijzen voor had.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Extreemrechts forum 8chan bereidt terugkeer voor

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore