Weer acties

Boeren overhandigen brief aan milieuactivist, komen naar RTV Oost

08 juli 2020 05:35 Aangepast: 10 juli 2020 10:43
Johan Vollenbroek van natuurorganisatie Mobalisation for the environment (MOB) praat met demonstrerende boeren. Beeld © ANP

De boeren hebben gisteravond weer op verschillende plekken actie gevoerd met hun tractoren. Ze trokken onder meer naar de redactie van RTV Oost in Hengelo en overhandigden in de buurt van Nijmegen een brief aan milieuactivist Johan Vollenbroek.

De boeren kwamen volgens RTV Oost rond tien uur gisteravond bij de omroep aan. "Al toeterend rijden ze over de parkeerplaats en rond het gebouw en zetten ze de weg af. Een groep van 75 mensen staat voor het pand wat te drinken, met de radio aan", schreef de omroep op de site.

Stikstofbeleid

Een andere groep boeren wilde in Nijmegen een brief overhandigen aan milieuactivist Johan Vollenbroek. Hij is een van de initiatiefnemers van de milieuorganisatie MOB, die het Nederlandse stikstofbeleid vorig jaar aanvocht.

De acties van die milieuorganisatie zorgden uiteindelijk voor de beruchte uitspraak van de Raad van State, waardoor Nederland nu in een stikstofcrisis verkeert. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noordelijke provincies verbieden boerenprotesten (voor een week)

De boeren wilden Vollenbroek ontmoeten in het centrum van de stad, maar daar stak de politie een stokje voor. Uiteindelijk werden de protesterende boeren door de politie naar een parkeerterrein in het Gelderse Lent gestuurd. Daar overhandigden ze de brief aan de milieuactivist. 

Hoewel Vollenbroek en de boeren op veel vlakken lijnrecht tegenover elkaar staan, zijn ze het op sommige punten ook met elkaar eens. De huidige beperkingen die de boeren krijgen opgelegd zijn 'prutsmaatregelen', vertelde Vollenbroek aan de NOS

De boeren voerden gisteravond actie bij RTV Oost De boeren voerden gisteravond actie bij RTV Oost

Al dagen achter elkaar voeren de boeren actie op verschillende plekken door het hele land. Onder meer bij distributiecentra. 

Actie

Boeren zijn boos over kabinetsplannen voor het verminderen van de uitstoot van stikstof, zoals een voorstel van landbouwminister Carola Schouten om de hoeveelheid eiwit in veevoer te verminderen. Volgens de demonstrerende boeren zou dat nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van de dieren.

Niet demonstreren

In de Veiligheidsregio's Groningen, Drenthe en Friesland is het demonstreren met landbouwvoertuigen verboden. Dat duurt ten minste tot komende maandag.

Protesterende boze boeren: 'Iedereen is gezeik Den Haag strontzat'

Met tractoren protesteren boeren onder meer tegen het veevoerbeleid van minister Schouten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore