Ga naar de inhoud
Neowise

'Klapper van een komeet' boven Nederland: Roel stapte er vroeg voor uit z'n bed

Roel moest de komeet zien zodra het kon Beeld © Roel Weijenberg

Het zijn fantastische dagen voor iedereen die van sterren en het heelal houdt, want er is - met het blote oog - een heldere komeet aan de hemel te zien, boven Nederland. Liefhebbers als Roel Weijenberg (40) staan daarvoor midden in de nacht op om te gaan kijken. "Het is wel echt een klapper van een komeet."

"Het was even doorbikkelen gistermorgen", zegt Roel uit het Gelderse dorp Twello tegen RTL Nieuws. "Ik was om 03:00 eruit en daarna ging ik direct door naar werk."

Al sinds zijn vijftiende is sterrenkunde zijn grootste hobby, dus dit moest hij zien zodra het kon. "Het is een beetje vergelijkbaar met vogels kijken, waarom doen mensen dat? Geen idee, het is gewoon een soort fascinatie."

Neowise, genoemd naar de satelliet waarmee hij ontdekt werd, is sinds kort te zien in Nederland. Vanaf vrijdag zal de komeet ook in de avond te zien zijn, maar nu dus alleen nog midden in de nacht. "De echte enthousiastelingen willen 'm zo vroeg mogelijk zien", zegt Roel.

Dus had hij maandag al zijn wekker gezet, maar toen was het bewolkt. Dinsdagochtend was het wél raak. "Het was kraakhelder. De fotoapparatuur stond al klaar en ik ben direct naar het weiland gelopen."

Eerder twee teleurstellingen

Liefhebbers kunnen niet geloven dat de komeet nu écht te zien is, want eerder dit jaar moesten ze twee flinke teleurstellingen slikken. "Eerst was er komeet Atlas die met het blote oog zichtbaar zou worden", schrijft sterrenwacht Sonnenborgh. "Die fragmenteerde helaas voortijdig en de show bleef uit. Toen was er komeet Swan. Ook die zou redelijk helder worden, maar ook die gaf er de brui aan."

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe heldere komeet Neowise deze maand te zien

Ook Roel had er geen vertrouwen meer in dat Neowise helder aan de hemel zou verschijnen. "Het is echt een onverwachts toetje", zegt hij. Bij de eerste twee kometen volgde hij enthousiast al het nieuws, maar na twee teleurstellingen had hij daar nu minder zin in.

Dat maakt het alleen maar leuker dat het nu zo goed te zien is. "De laatste keer dat ik zo'n heldere komeet zag was in 2013", zegt Roel. "Er zijn vaker kometen met de verrekijker te zien, maar om ze met het blote oog te kunnen zien is wel heel zeldzaam."

Geduld hebben

Voor mensen die ook enthousiast zijn geworden om te gaan kijken, heeft Roel nog een tip: geduld hebben. "Te snel opgeven is een echte beginnersfout. Soms gaan mensen weer naar huis als ze niks kunnen zien, maar dan moet je je verrekijker erbij pakken", zegt hij. "Op het internet zie je vaak een felle bal met een staart, maar dat zie je niet direct met het blote oog. Met een verrekijker is dat wel te zien, en dan weet je daarna waar je op moet letten."

En natuurlijk is het ook belangrijk dat je op het juiste moment gaat kijken. Dat is nu nog tussen 03:00 en 04:00 's nachts. Voor die tijd hangt de komeet te laag en daarna is er te veel licht. "Je hebt dan eigenlijk alleen nog geduld en vrij zicht op de horizon nodig."