Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Hoe zijn de meeste coronapatiënten besmet geraakt?

Bij ruim 50.000 Nederlanders is inmiddels een coronabesmetting vastgesteld. Bij elke besmetting wordt een bron- en contactonderzoek uitgevoerd, zodat de verspreiding kan worden ingedamd. Weten we nu ook wáár mensen een besmetting hebben opgelopen?

Die vraag hebben Pascal, Pauline en Fiona ingestuurd voor de corona-update.

Als je wordt getest op corona en inderdaad besmet blijkt te zijn, voert de GGD een bron- en contactonderzoek uit in jouw woonplaats. Het belangrijkste doel is om mogelijke nieuwe besmettingen snel op te sporen.

Maar bij het onderzoek wordt ook gevraagd naar hoe je zelf besmet bent geraakt. Hiervoor vraagt de GGD of er gerelateerde ziektegevallen zijn. Dat wil zeggen: ben je in contact geweest met iemand die ziek was, en zo ja, waar?

Sinds 4 mei wordt de informatie over de mogelijke plek (de 'setting') van de besmetting verzameld. In die tijd zijn er bijna 10.000 besmettingen vastgesteld. In iets meer dan de helft van de gevallen is de setting bekend.

40 procent raakte thuis besmet

De meeste patiënten zijn waarschijnlijk besmet door een gezinslid of huisgenoot. Dat was het geval bij ruim 40 procent van de patiënten. 20 procent kwam op hun werk in aanraking met het virus. 19 procent van de besmettingen gebeurde in een verpleeghuis en nog eens 15 procent werd besmet door een familielid.

Ook in woonzorgcentra en ziekenhuizen verspreidde het coronavirus zich: in totaal was een derde van de besmettingen te herleiden naar een zorginstelling.

Hier raakten mensen besmet

Slechts bij zes patiënten (0,1 procent) is de besmetting afkomstig van een 'medereiziger'. Dit zou bijvoorbeeld in een vliegtuig of auto kunnen zijn, maar dat is niet bekend.

Sinds 1 juli wordt ook de horeca structureel meegeteld, maar in die setting zijn nog geen patiënten bekend.

Bij de cijfers is wel een kanttekening te maken. Zoals gezegd is bij maar de helft van de besmettingen een setting geregistreerd. Van veel besmettingen valt dus niet te zeggen waar die zijn ontstaan.

Bovendien: als je besmet raakt op een openbare plek, dan weet je meestal niet wie de bron is. Als je ziek wordt van een huisgenoot of collega, dan is de bron wel te achterhalen. Daardoor worden besmettingen op openbare plekken minder meegeteld in deze cijfers.

Zo kan iedereen met klachten nu worden getest op corona

01:47