Snoeischaar en scalpels

Politie geeft beelden martelkamer criminelen vrij: 'IJskoud en schokkend'

07 juli 2020 13:06 Aangepast: 07 juli 2020 14:28
Om naar binnen te kunnen gebruikte de politie explosieven.

De politie heeft beelden vrijgegeven van een martelkamer die door criminelen was gebouwd om mensen te folteren. In de geluidsdichte zeecontainer stond een tandartsstoel met handboeien en er lagen werktuigen om slachtoffers te folteren. De kamer is nooit gebruikt, maar was nog in aanbouw.

De politie deed de vondst op 22 juni bij een inval in een loods in Wouwse Plantage (Noord-Brabant). In de loods stonden zeven containers, waarvan zes dienden als gevangenis en eentje als martelkamer. Het Openbaar Ministerie noemt de beelden 'ijskoud' en 'ronduit schokkend'. Er werden bij de inval zes mannen aangehouden. Die zitten nog steeds vast.

Handboeien aan het plafond. Handboeien aan het plafond.

In de zeecontainer stond een tandartsstoel met riemen aan de armleuningen en de voetensteun. In de kamer stonden ook voorwerpen die vermoedelijk bestemd waren om slachtoffers mee te folteren.

Takkenschaar en scalpels

De politie vond een snoeischaar, een takkenschaar, een takkenzaag, scalpels, tangen, extra handboeien, vingerboeien, tape, bivakmutsen en zwarte katoenen zakken die over het hoofd getrokken kunnen worden.

Een chemisch toilet in de martelkamer. Een chemisch toilet in de martelkamer.

In onderschepte chatberichten werd gesproken over ontvoeren en martelen. De loods werd door de criminelen onderling aangeduid als 'ebi', een verwijzing naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, en 'behandelkamer'.

Vastketenen aan plafond

De ruimten waren afgetimmerd met geluidsisolerende platen en warmte-isolerende folie. Aan het plafond en op de vloer waren handboeien aangebracht, om iemand staand aan vast te kunnen ketenen. In de hoek was een camera aangebracht, om op afstand zicht te houden op de situatie in elke cel.

Messen, tangen en hamers: politie vindt martelkamer in Brabant

Het gaat om zes containers die dienden als gevangenis en een geluidsdichte zeecontainer voor de martelingen.

De politie kwam de criminelen op het spoor door het kraken van berichten van criminelen die werden verstuurd via EncroChat. Dat grootschalige onderzoek werd vorige week openbaar gemaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie kraakt chatnetwerk criminelen: liquidaties voorkomen

Volgens het Openbaar Ministerie werd de kamer 'overduidelijk bedoeld en in gereedheid gebracht om mensen te martelen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore