Ga naar de inhoud
Vijf vragen

Kun jij ook geld claimen van Facebook? Dit moet je weten

Facebook-topman Zuckerberg tijdens een presentatie. Beeld © AFP

De Consumentenbond en Data Privacy Stichting (DPS) gaan Facebook voor de rechter slepen. Ze vinden dat het bedrijf jarenlang de privacyrechten van gebruikers heeft geschonden, en daar flink aan heeft verdiend. Dus hebben consumenten recht op een schadevergoeding, stellen de twee organisaties. Hoe zit dat en heb jij er recht op? Vijf vragen en antwoorden.

1. Wat is er precies aan de hand?

"Facebook houdt zich niet aan de wet, en maakt zich rijk via de gegevens van de consument. Ze sturen adverteerders op je af en geven je gegevens aan hen door", schetst Arnoud Engelfriet, ICT-Jurist. Facebook ligt al jaren onder vuur omdat het gegevens van gebruikers deelt met andere bedrijven zonder dat gebruikers dit weten en er toestemming voor hebben gegeven.

Consumentenbond:
Lees ook:
Consumentenbond: Nederlanders hebben recht op schadevergoeding van Facebook

De kennis die Facebook heeft van consumenten is van grote waarde voor adverteerders, en daarmee een goudmijn voor het techbedrijf dat in de afgelopen jaren tientallen miljarden euro's winst maakte. Meer dan 98 procent van de inkomsten komt uit advertenties.

En dat allemaal dankzij de gegevens van onder meer Nederlandse consumenten, stellen de Consumentenbond en DPS. Die gebruikers zijn ook nog eens misleid, volgens de twee organisaties. Want waar Facebook zegt dat het gebruik van hun site gratis is, betaalden gebruikers in feite met hun gegevens. En daarom vinden ze dat Facebook een schadevergoeding moet betalen.

2. Kom ik ook in aanmerking voor zo'n schadevergoeding?

De aanklacht heeft betrekking op de periode 1 januari 2010 tot 1 januari 2020. Iedereen die in die periode in Nederland woonde en een Facebookaccount had, heeft volgens de Consumentenbond recht op een schadevergoeding.

En
Lees ook:
En dan heeft een bedrijf ineens ál je Facebookgegevens: 'Ik ben echt pissig'

In theorie gaat het dus om miljoenen mensen die zich bij de zaak zouden kunnen aansluiten. Begin vorig jaar had Facebook nog zo'n 10 miljoen Nederlandse gebruikers.

3. Om hoeveel geld gaat het?

Hoe hoog de schadevergoeding is die van Facebook geëist wordt, is op dit moment onderdeel van de onderhandelingen. "Dat gaan we eerst met Facebook bespreken. Het is nog te vroeg om dat te zeggen", vertelt Gerard Spierenburg van de Consumentenbond. "Als Facebook met niks komt, dan gaan we naar de rechter en die moet dan maar z'n oordeel geven." Dat de dagvaarding al wel is verstuurd, is als een 'stok achter de deur', legt hij uit. "Om de gesprekken op gang te brengen."

Volgens Engelfriet is het niet realistisch om meer dan 100 euro per persoon te eisen. "Maar stel dat 7 miljoen Nederlandse gebruikers zich bij de claim aansluiten, dan doet dat toch pijn bij Facebook."

Bijna
Lees ook:
Bijna helft Nederlandse Facebookgebruikers overweegt account te verwijderen

Of Facebook dat kan betalen? "Eén keer een miljard euro betalen, dat kunnen ze wel. Maar ik denk dat ze zich grote zorgen maken over de precedentwerking van dit proces. Als meer landen in Europa dit gaan doen, heeft Facebook een groot probleem."

De rechtszaak wordt gefinancierd door het Amerikaanse advocatenkantoor Lieff Cabraser Heimann & Bernstein, die werkt op een 'no win, no fee'-basis. "Ze krijgen een vergoeding voor de onkosten en bij winst maximaal 18 procent van de eventuele schadevergoeding", zegt de Consumentenbond. Die kosten gaan dus nog eventueel van het te ontvangen bedrag af.

4. Hoe groot is de kans van slagen?

"Het staat vast dat er jarenlang schendingen zijn geweest van de privacyregels. Een hele hoop personen zijn daardoor getroffen. Met de invoering van de AVG is de mogelijk gekomen om een schadeclaim te vorderen als bedrijven de fout in gaan", zegt informatierechtadvocaat Christiaan Alberdingk Thijm.

Volgens hem is er zeker een kans van slagen en hij vindt het dan ook goed dat de Consumentenbond dit doet. "Het doel zal zijn om een schikking te bereiken wereldwijd. Er zit een advocatenkantoor uit Amerika achter, dus ze gaan wereldwijd de druk opvoeren. Dit kan potentieel een flinke claim worden."

Jurist Engelfriet legt uit dat dit de eerste massaclaim in Nederland is tegen Facebook. En ook hij ziet mogelijkheden. "Ik denk dat de kans groot is dat het gaat lukken. Facebook heeft de regels aan hun laars gelapt, dus het is logisch dat ze daarvoor moeten boeten."

'Zuckerberg
Lees ook:
'Zuckerberg was mogelijk op de hoogte van privacyschendingen Facebook'

5. Waar kan ik me aanmelden?

Aanmelden kan bij de Consumentenbond. Op hun site vind je een formulier om je gegevens achter te laten. Zij houden je vervolgens op de hoogte van het verloop van het proces.

Consumentenbond eist schadevergoeding voor facebookgebruikers

04:28
Miljardenboete
Lees ook:
Miljardenboete Facebook: 'Gepaste straf, maar niet fataal'