Coronavirus

RIVM-onderzoekers: besmetting via kleine druppeltjes niet negeren

07 juli 2020 12:11 Aangepast: 07 juli 2020 12:48
Beeld © ANP

Overdracht van het coronavirus via kleine druppeltjes in de lucht, zogeheten aerosolen, 'is mogelijk en moet niet worden veronachtzaamd'. Die conclusie trekken onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een nieuwe studie.

Ze hebben het onderzoek nog niet in een wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd, maar wel alvast toegankelijk gemaakt op MedRxiv, een website voor medisch onderzoek.

Grote druppels

Het RIVM is er tot nog toe altijd van uitgegaan dat het coronavirus zich vooral via grote druppels verspreidt. Vandaar het algemene advies om 1,5 meter afstand te houden tot anderen.

Ook volgens de nieuwe inzichten is de kans op besmetting via kleine druppeltjes meestal zeer klein. Maar naarmate meer virusdeeltjes worden uitgestoten en in de lucht blijven hangen, stijgt het risico hoogstwaarschijnlijk. De onderzoekers signaleren dat er steeds meer bewijs is dat erop duidt dat het coronavirus zich binnenshuis via de lucht verspreidt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevaar verspreiding coronavirus via kleine druppels onderschat

Zelf ontdekten ze onder meer dat sommige coronapatiënten veel meer virusdeeltjes in hun neus- en keelslijm hebben dan anderen. Ze kwamen daar achter door de virusconcentratie te meten op wattenstaafjes van besmette mensen.

De helft bleek minder dan honderdduizend virusdeeltjes per milliliter te bevatten, maar bij 5 procent van de geïnfecteerden zijn dat naar schatting 100 miljoen virusdeeltjes.

Zo leert een coronapatiënt weer ademen

Het Radboudumc in Nijmegen gebruikt al jaren een speciaal zwembad om longpatiënten sterk genoeg te maken om weer zelfstandig te kunnen ademen. Die kennis wordt nu ook ingezet om coronapatiënten te helpen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore