Ga naar de inhoud
Gevaarlijke situaties

Noordelijke provincies verbieden boerenprotesten (voor een week)

Boeren blokkeren de A28 bij Hoogeveen. Beeld © Novum

De provincies Groningen en Drenthe hebben voor de komende week een verbod afgekondigd op boerenprotesten met trekkers en landbouwvoertuigen. Ook Friesland overweegt de demonstraties te verbieden. Volgens de provincies zorgen de boeren voor opstoppingen en gevaarlijke situaties.

Dat hebben de veiligheidsregio's van Groningen en Drenthe gisteren bekendgemaakt. Het verbod geldt zeker tot begin volgende week, daarna overwegen de provincies of de maatregel verlengd wordt.

Van
Lees ook:
Van Eindhoven Airport tot de Aldi in Groenlo, boeren voerden weer actie

Boeren mogen de komende week in de provincies niet met trekkers of landbouwvoertuigen demonstreren. "Deze demonstraties waren vooraf niet gemeld", legt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Groningen uit. "Hierdoor was het niet mogelijk om afspraken te maken over hoe op een veilige manier gedemonstreerd kon worden."

Veevoerbeleid

Afgelopen week was er elke dag wel een plek in Nederland waar boeren voor onrust zorgden. Ze demonstreren tegen het veevoerbeleid van minister Carola Schouten. Ook eisen ze dat de supermarkten een eerlijke prijs betalen voor landbouwproducten. Met trekkers blokkeren ze distributiecentra, snelwegen en vliegvelden overal in het land.

Minder
Lees ook:
Minder eiwit in veevoer? Dit is waar de boeren tegen demonstreren

Met het verbod hopen de provincies de verkeersveiligheid te waarborgen en wanordelijkheden te voorkomen. "Ook vinden we dat politie, brandweer en ambulance zonder belemmeringen hun werk moeten kunnen doen", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Drenthe.

'Alleen maar creatiever'

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft op Facebook al laten weten zich niet neer te leggen bij het verbod. "De provincies plegen inbreuk op de rechten van de boeren", schrijft de organisatie. FDF zegt tegen het verbod een civiele procedure voor te bereiden en voorspelt dat het de actievoerders alleen maar 'volhardender en creatiever zal maken'.

Protesterende boze boeren: 'Iedereen is gezeik Den Haag strontzat'

01:27
Op diverse plekken in het land werd door boeren weer geprotesteerd. Bij Eindhoven Airport, op de A7 bij Heerenveen en bij verschillende distributiecentra blokkeerden boeren de toegangswegen. Met tractoren protesteerden ze meer tegen het veevoerbeleid.