Geestelijke gezondheidszorg

Onderzoek: coronacrisis kan voor psychische problemen zorgen

07 juli 2020 00:48 Aangepast: 07 juli 2020 14:10
Ter illustratie. Beeld © ANP

Dat de coronacrisis een enorme impact op onze economie en maatschappij heeft was al bekend. Maar de coronacrisis kan ook voor psychische problemen zorgen. Mensen worden mogelijk eenzaam, raken hun baan kwijt en gaan op den duur wellicht meer drank en drugs gebruiken.

Daarvoor waarschuwt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het adviesorgaan raadt de overheid aan om risicogroepen goed in de gaten te houden. Het gaat dan om laagopgeleiden, jongeren, migranten, mensen met een arbeidsbeperking en zzp'ers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Coronacrisis zorgt voor toename ernstige psychische klachten'

Vorige maand concludeerde het Trimbos-instituut ook al dat de coronacrisis vooral zwaar is voor mensen met psychische klachten die vooruitkijken en somber zijn over hun toekomst of die van Nederland.

Meer zelfmoorden

Het SCP vreest dat de coronacrisis op den duur zelfs tot meer zelfmoorden kan leiden. De overheid moet ervoor zorgen dat de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in Nederland genoeg beschikbare plekken heeft om iedereen te helpen, stelt het SCP.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als corona je tot wanhoop drijft: 'Mijn neefje zag alles wegglippen'

Ook voor de coronacrisis waren er al lange wachtlijsten voor wie terecht wilde in een GGZ-instelling. Daarom moet er volgens het SCP snel voor gezorgd worden dat deze instellingen meer mensen op kunnen vangen.  

Zorgverleners met trauma

"GGZ Nederland rekent in de nabije toekomst ook op een toename van de vraag naar geestelijke gezondheidszorg door een nieuwe groep: mensen met trauma's vanwege corona", schrijft het adviesorgaan. "Ook zorgverleners kunnen nadrukkelijk tot deze risicogroep behoren."

Zo leert een coronapatiënt weer ademen: in het zwembad

Het Radboudumc in Nijmegen gebruikt al jaren een speciaal zwembad om longpatiënten sterk genoeg te maken om weer zelfstandig te kunnen ademen. Die kennis wordt nu ook ingezet om coronapatiënten te helpen.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore