Al 500 meldingen

Vrouw opgepakt vanwege oplichting met corona-spullen voor 249.000 euro

06 juli 2020 16:47 Aangepast: 06 juli 2020 22:32
Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Een 47-jarige Amsterdamse vrouw zit vast omdat ze wordt verdacht van oplichting met corona-handschoenen. Het oplichtingsbedrag is zo'n 249.000 euro. Sinds de corona-uitbraak heeft de opsporingsdienst FIOD al ruim 500 meldingen van oplichting met corona-artikelen binnengekregen. "Dit is maatschappelijk onacceptabel."

Volgens de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD is het voor zover bekend de eerste keer dat grootschalige oplichting plaatsvindt met de handel van handschoenen. "We zagen de oplichting tot nu toe vooral met mondkapjes. Nu gaat het om nitril-handschoenen", zegt Wietske Visser van de FIOD. 

In april werden twee Nederlandse mannen opgepakt omdat ze de Duitse overheid voor 880.000 euro hadden opgelicht met mondkapjes. Het tweetal verkocht 11 miljoen mondkapjes, maar leverde helemaal niets.

249.000 euro

De FIOD vermoedt dat de Amsterdamse vrouw betrokken is bij de oplichting van een Amerikaans bedrijf dat in Nederland beschermende handschoenen voor de medische sector heeft besteld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fraude met 11 miljoen mondkapjes, verdachten langer vast

De handschoenen werden nooit geleverd. Het oplichtingsbedrag is hoog: naar schatting zo'n 249.000 euro. 

Honderden meldingen

De opsporingsdienst heeft zijn handen vol aan fraudeurs die met corona-artikelen hun slag proberen te slaan. Tot nu toe zijn al zeker 500 meldingen binnengekomen, stelt woordvoerder Visser. 

"Iedere melding onderzoeken we en nemen we zeer serieus. Soms is het loos alarm, maar er zitten ook veel zaken van fraude en witwassen tussen. Soms ook heel grote, ernstige zaken. De corona-artikelen worden niet geleverd of er is van alles mis mee."

De FIOD spoort op, het Openbaar Ministerie gaat over de vervolging. Opsporingsdiensten en het OM gaven eerder al aan prioriteit te geven aan de bestrijding van misbruik van de coronacrisis. "De coronacrisis haalt bij heel veel mensen het beste naar boven. Helaas zien sommigen kansen voor fraude. Misbruik maken van de coronacrisis is maatschappelijk onacceptabel."

Miljoenen mondkapjes over in Frankrijk

Op verzoek van de overheid begonnen Franse modebedrijven met het produceren van mondkapjes. Maar ze werden ingehaald door goedkope import.

De rechter moet nu bepalen wat de straf van de vrouw wordt. De woning van de Amsterdamse is inmiddels doorzocht en haar administratie is in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op haar banktegoeden. De vrouw zit vast.

Als mensen het vermoeden hebben te worden opgelicht, dan kunnen zij dat melden bij de politie of het fraudemeldpunt van de FIOD.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore