Ga naar de inhoud
'Mooi gezinsritueel'

Jack (53) krijgt nog steeds vakantiegeld van z'n moeder... En hij is niet de enige

Jack en zijn moeder. Beeld © Privéfoto

Twitteraar Jack (53) uit Haarlem ontroerde een boel mensen met een tweet over zijn ouders, die nog steeds vakantiegeld naar hem overmaken. Veel volwassenen herkenden zich hierin. "Ik ben 40 en krijg nog steeds een zakje snoep voor onderweg."

"Ik ben 53 en ook nu maakte m'n moeder geld over, voor wat lekkers op vakantie." Met die woorden raakte twitteraar Jack onbedoeld een heleboel andere volwassenen, die ook een soortgelijk 'ritueeltje' hebben met hun ouders – hoe oud ze zelf ook zijn.

Jack kreeg duizenden likes, honderden retweets en tientallen reacties. Mensen twitterden over dropjes voor onderweg en over goedbedoelde vakantieadviezen van hun ouders ('niet verder dan je knieën in het zeewater, hè'). 

Zakje snoep voor onderweg

"Ik ben 47 en krijg nog steeds een zakje snoep voor onderweg", schreef iemand. En: "Ik ben 35 en mijn moeder brengt nog steeds fruit mee als ze op bezoek komt."

Iemand anders: "Mijn vader maakte op zijn verjaardag, tijdens de lockdown, geld over, zodat we vlaai voor thuis konden kopen." 

Waar komen dit soort kleine gezinstradities vandaan? "Zulke gezinsrituelen ontstaan vaak spontaan", zegt Janneke Kemner. Ze is systematisch therapeut en schreef het boek Gezinsrituelen"Ouders geven hun kinderen één keer iets, op een bepaald moment, en voor ze het weten keert het elke keer terug. Dan wordt een terugkerend, vast iets."

Grote glimlach

En dat soort tradities is belangrijk, zegt Kemner. "Ik lees die tweets over vakantiegeld of snoepzakjes ook met een big smile, want het zijn die kleine gezinsrituelen die ertoe doen."

Ze dragen volgens haar bij aan een stukje identiteit. "Het gaat over veel meer dan geld. Het gaat over vroeger, hoe een gezin bepaalde dingen deed. Met zo'n ritueeltje eer je het familiesysteem en je jeugd."

Financiële
Lees ook:
Financiële opvoeding voor dummies: zo leert je kind écht met geld omgaan

Bovendien geeft het je houvast, hoe oud je ook bent. "Je wordt geboren in een gezin, dat is het meest hechte en allereerste systeem dat je leert kennen. Hoe ouder je wordt, hoe meer andere rituelen en manieren je tegenkomt. Maar de manieren die bij je ouders horen, en bij je jeugd, die geven je plezier, een familiegevoel, het gevoel van thuiskomen." 

Daarom blijven ouders, hoe oud hun kinderen ook zijn, bijvoorbeeld vakantiegeld overmaken. "Het gaat al láng niet meer om het geld", zegt Kemner daarover. "Net zo goed als dat het onderdeel wordt van de identiteit van de kinderen, wordt het ook onderdeel van de identiteit van de ouders."

Bovendien: je raakt gehecht aan gezinsrituelen. Zo reageerde iemand op Jacks tweet met: "Wij kregen altijd een tientje mee voor op Schiphol een bakkie koffie te doen. Op mijn 66ste kreeg ik voor de laatste keer een tientje mee. Mijn moeder is helaas overleden en ik mis het ritueel."

Van ouder op kind

Wat Kemner ook vaak ziet, is dat ouders de traditie overgeven op hun kinderen. "Die kleine onderonsjes, waar jij ook zo van genoot, ga je automatisch, vaak zonder er écht over na te denken, ook doen bij je kinderen. Zo creëer je verbinding."

En een glimlach, wil Jack eraan toevoegen. "Ik heb die tweet gedeeld omdat ik het gewoon leuk en lief vind. En heel veel mensen waren het er daar kennelijk mee eens."

Oneens
Lees ook:
Oneens over opvoeding : 'In een vaste bedtijd gelooft hij niet'