Ga naar de inhoud
Defibrillator

Al 25.000 AED's in Nederland, maar nóg meer nodig

Archieffoto AED Beeld © ANP

Het aantal AED's is de afgelopen jaren flink toegenomen. Inmiddels hangen er ruim 25.000 in Nederland. Om te zorgen dat in elke buurt een defibrillator is, moeten er nog zo'n 1.800 AED's verschijnen. Dat laat de Hartstichting weten.

De eerste minuten na een hartfalen zijn cruciaal. De gemiddelde aanrijtijd van een ambulance is 10 minuten. Dat is snel, maar er kunnen getrainde mensen sneller ter plekke zijn omdat die toch al in de buurt zijn. Die zogenoemde burgerhulpverleners moeten dan wel een defibrillator (AED) bij de hand hebben.

Aantal
Lees ook:
Aantal AED's afgelopen jaar flink toegenomen

Inmiddels zijn er in Nederland zo'n 25.000 AED's. Vorig jaar waren dat er nog 18.000. De Hartstichting heeft samen met HartslagNu in kaart gebracht waar de nood voor extra AED's het hoogst is.

Nog 1.775 nodig

Als er nog 1.775 AED's in Nederland worden geplaatst verhoogt dat de kans op overleving bij een hartstilstand. Volgens de Hartstichting zijn de overlevingskansen bij een hartstilstand veel groter als er een AED in de buurt is.  

"Lokaal zijn er grote verschillen te zien in de dekking", vertelt Aart Bosmans, bestuurder van HartslagNu. "In plaatsen waar de gemeente en burgers betrokken zijn en waar veel actieve stichtingen zijn, zien we dat de AED-dekking vaak beter is." Op deze kaart kun je zien of er een AED bij jou in de buurt is.

Duizenden reanimaties

Cijfers over hoe veel mensen hierdoor worden gered, zijn er echter niet. Wel meldde de Hartstichting vorig jaar nog dat jaarlijks zo'n 17.000 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgen. 8000 van hen worden gereanimeerd, vaak in eerste instantie door omstanders. Bij 50 procent wordt een AED gebruikt.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.