Ga naar de inhoud
Kadaver van hert

Unieke beelden: wolf met prooi voor het eerst in Nederland vastgelegd

De wolf keert terug naar zijn prooi Beeld © Youtube Dooddoetleven

De wolf is alweer een tijdje terug in Nederland, maar hun prooien of restanten daarvan worden zelden gevonden. Een wolf met prooi op camera vastleggen is al helemaal moeilijk. Maar voor het eerst is het gelukt om dit in de Nederlandse natuur te doen.

Per toeval ontdekten onderzoekers van Wolvenmeldpunt dit voorjaar een vers kadaver van een hert. Uit DNA-onderzoek bleek dat dit dier gevangen was door een wolf, dus besloten ze een camera te plaatsen. En toen gebeurde waar ze op hoopten: de wolf kwam terug om van de prooi te eten. 

Ook kwamen er veel 'aaseters', dieren die profiteren van de resten die de wolf achterlaat, af op het kadaver. "Na de wolf kwamen zwijnen en vossen in beeld, overdag raven en buizerds", schrijft het meldpunt. "Gedurende een hele week was het een drukte van belang. Ook een das liet zich nog even zien, al was er toen al niet veel van het edelhert over."  

Bekijk hier de beelden

00:56

Rol van de wolf

De beelden zijn in maart gemaakt, maar nu pas naar buiten gebracht. De onderzoekers zijn er enorm blij mee, omdat het laat zien welke rol de wolf speelt in de natuur. Wel vijf keer komt de wolf terug om te eten, en tussendoor eten andere dieren van de resten. Volgens de onderzoekers maakt het duidelijk hoe de hele natuur profiteert van het werk van de wolf.  

Friesland
Lees ook:
Friesland wil wolf buiten de deur houden