Ga naar de inhoud
Grondwet

Poolse president wil adoptie door homostellen verbieden

De Poolse president Duda, vandaag op een campagnebijeenkomst in de stad Wroclaw Beeld © ANP

Als het aan de Poolse president Andrzej Duda ligt, mogen stellen van hetzelfde geslacht geen kinderen meer adopteren. Duda wil maandag een voorstel voor een grondwetswijziging indienen.

"In de grondwet van Polen zou expliciet moeten staan dat mensen die een relatie hebben met iemand van hetzelfde geslacht, geen kinderen mogen adopteren," zei Duda zaterdag tijdens een campagnebijeenkomst.

Duda zegt met het verbod 'de veiligheid van kinderen en een goede opvoeding' te willen beschermen. 

'Homo-ideologie'

Het tegengaan van zogenoemde 'homo-ideologie' is een speerpunt in de campagne van Duda, die één van de twee overgebleven kandidaten is in de Poolse presidentsverkiezing.

Sinds 2015 is Duda's rechts-conservatieve partij PiS (Recht en Rechtvaardigheid) aan de macht in Polen

Verdeeldheid
Lees ook:
Verdeeldheid in Polen vlak voor verkiezingen: 'Soms stopt het contact'

Volgens Duda zijn LHBT's een 'bedreiging voor de Poolse waarden'. In bijna een derde van het land zijn zelfs 'homovrije zones' ingesteld, die zich officieel uitspreken tegen LHBT-rechten.

Tegenstander is het eens

Duda's tegenstander in de verkiezingen, de liberale Rafał Trzaskowski, is positiever over LHBT-rechten. Toch vindt ook Trzaskowski dat stellen van hetzelfde geslacht geen kinderen zouden moeten kunnen adopteren. "In dit specifieke geval ben ik het eens met de president", zei Trzaskowski vandaag. Duda en Trzaskowski staan nek aan nek in de peilingen.

Volgens een onderzoek uit 2019 vindt slechts 9 procent van de Polen dat homo's en lesbiennes het recht zouden moeten hebben om kinderen te adopteren. Bijna een derde van de Polen vindt dat paren van hetzelfde geslacht moeten kunnen trouwen.

David (18) vecht in Polen tegen homohaat

02:14