Grote groepen relschoppers

Noodbevel in Utrecht uit vrees voor rellen

04 juli 2020 15:28 Aangepast: 04 juli 2020 15:31
De politie is in groten getale aanwezig in Utrecht. Beeld © RTL Nieuws

In Utrecht is een noodbevel uitgevaardigd. Ondanks een demonstratieverbod heeft actiegroep 'Nederland in opstand' aangegeven toch te komen demonstreren. Grote groepen relschoppers zouden zich daarbij willen aansluiten.

Onder de relschoppers zouden ook hardekernsupporters van een groot aantal voetbalclubs aanwezig zijn. De vrees bestaat dat deze demonstranten en relschoppers op gewelddadige wijze de confrontatie aan willen gaan met de politie en op andere manieren de orde willen verstoren.

Die dreiging is inmiddels zo groot dat de veiligheidsregio een noodbevel heeft uitgevaardigd. Mensen van buiten Utrecht die wilden demonstreren of rellen, wordt daarmee bevolen de Domstad te verlaten of weg te blijven. Inwoners van Utrecht die dat van plan waren, mogen zich niet in de Utrechtse binnenstad vertonen. 

Rond half 4 was het nog rustig op het Jaarbeursplein. Rond half 4 was het nog rustig op het Jaarbeursplein.

Ongeregeldheden

Een woordvoerder van de politie zegt tegen RTL Nieuws dat ze alleen weten dat er groepen mensen op weg zijn naar Utrecht. "We houden rekening met alle scenario's: dat er alleen demonstranten komen, dat er bijna niemand komt, dat er toch ongeregeldheden zijn."

Hoeveel man politie en ME er precies op de been zijn wil ze ook niet zeggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie arresteert 400 personen bij protest op Malieveld tegen coronamaatregelen

Demonstreren ondanks verbod

De demonstratie van de organisatie Nederland in opstand werd eerder deze week verboden door de waarnemend burgemeester van Utrecht, Peter den Oudsten. De politie had toen al concrete informatie dat 'grote groepen relschoppers van diverse pluimage' de demonstratie willen aangrijpen om tot een 'gewelddadig treffen (met de politie)' te komen.

De groep wil protesteren tegen de anderhalvemetermaatregel, die zij 'waanzin' noemt. Ze heeft bij de gemeente aangegeven, ondanks het verbod, alsnog te komen demonstreren. "De organisator gelooft niet dat er daadwerkelijk informatie is dat grote groepen relschoppers en hooligans uit zijn op het plegen van wanordelijkheden en geweld tijdens zijn demonstratie", liet Den Oudsten in reactie hierop weten.

De organisatie had al eerder een aanvraag ingediend om te demonstreren. Ook dat protest, op 22 juni, werd verboden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore