Commissie: 'Laatdunkend'

Grapperhaus op vingers getikt om uitspraak 'dierenextremisten'

04 juli 2020 07:58 Aangepast: 04 juli 2020 16:03
Beeld © ANP

Een klachtencommissie van het ministerie van Justitie heeft minister Ferd Grapperhaus op de vingers getikt vanwege uitspraken die hij deed over dierenactivisten. 

Tijdens een bijeenkomst van varkenshouders in november vorig jaar noemde hij dierenactivisten die een stal in Boxtel hadden bezet onder meer 'dierenextremisten'. De minister verwees naar de bezetters ook in termen als 'die lui', 'die gasten' en 'deze ongeremde figuren'.

Verjagen met hogedrukspuit

Een aanwezige tweette over de uitspraken van de minister, waarna een klacht tegen hem werd ingediend. De klachtencommissie vindt dat deze uitspraken inderdaad laatdunkend zijn en dat een klacht daarover gegrond is.

Grapperhaus zei ook dat dierenactivisten 'met een hogedrukspuit' verjaagd mochten worden. De klagers vonden dat hij hiermee opriep tot het breken van de wet. Hier ging de commissie niet in mee.

Ruim 200 activisten bezetten varkensboerderij in Boxtel

200 dierenactivisten uit diverse landen hielden vorig jaar een varkensboerderij in Boxtel bezet. Ze wilden met de actie dierenleed op Nederlandse boerderijen laten zien.

Eigen erf verdedigen

Grapperhaus zei eerder over die avond dat de emoties hoog opliepen en dat hij de varkensboeren wilde meegeven wat zij konden doen als hun boerderij door activisten bezet zou worden.

Hij zei toen dat veehouders zich op hun eigen erf moeten kunnen verdedigen, waaronder met een hogedrukspuit. "Dat is gewoon water, daar word je een beetje nat van en dan word je misschien een metertje achterover geblazen", aldus de minister.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Minister Grapperhaus: toename van illegale acties dierenactivisten

Animal Rights tevreden

Het is niet bekend van wie deze specifieke klacht kwam. Eerder reageerden dierenrechtenorganisaties, waaronder Animal Rights en Comité Dierennoodhulp, woest op de uitspraken van de minister. Zij dreigden toen ook met aangifte.

"We zijn tevreden met het feit dat deze minister ondubbelzinnig op zijn vingers is getikt voor zijn uitlatingen. We hebben de mogelijkheid om hiertegen in beroep te gaan bij de Nationale Ombudsman," zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Minister over vernietigend rapport NVWA: 'Dierenwelzijn staat niet centraal'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore