Gevolgen beperkt

Geslacht over paar jaar geschrapt van identiteitskaart

03 juli 2020 20:30 Aangepast: 03 juli 2020 20:32

Vanaf 2024 of 2025 staat je geslacht niet langer vermeld op je Nederlandse identiteitskaart. Daarmee wil het kabinet mensen tegemoetkomen die zich bijvoorbeeld niet ondubbelzinnig man of vrouw voelen. De geslachtsaanduiding verdwijnt niet van je paspoort.

De verandering gaat pas over een jaar of vier in, omdat de vervaardiging van identiteitskaarten dan sowieso zou worden herzien.

De kosten en gevolgen van de verandering zijn mede daardoor 'beperkt', schrijft minister Ingrid van Engelshoven aan de Tweede Kamer. De wet en de instructies voor de politie en de marechaussee moeten worden aangepast.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rens (15) wil zelf zijn geslacht kunnen wijzigen: 'Ik wil een 'm' op mijn diploma'

Het was al mogelijk je geslacht aan te laten passen op je geboorteakte en daarmee dus ook op je identiteitskaart. Kinderen onder de zestien jaar konden dat ook, maar moesten daarvoor wel eerst naar de rechter.

Geslacht veranderen

Sinds het veranderen van de geslachtsaanduiding in 2014 werd vereenvoudigd, wordt daar steeds vaker gebruik van gemaakt. In 2015 gebeurde dat 460 keer, drie jaar later 640 keer.

Duitsland heeft al langer een identiteitskaart zonder de aanduiding 'man' of 'vrouw'. Paspoorten houden voorlopig wel een geslachtsaanduiding. Het kabinet wil afwachten of ook andere landen van de sekseregistratie af willen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook transgender onder de 16 kan geslacht op paspoort veranderen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore