Homovrije zones

Nieuwegein verbreekt banden met omstreden Poolse gemeente Pulawy

03 juli 2020 18:24 Aangepast: 03 juli 2020 18:31
Een demonstratie van de Poolse LHBT_gemeenschap in Warschau tegen discriminatie. Beeld © Getty Images

Nieuwegein zet definitief een streep door de vriendschapsband met het Poolse Pulawy. Die vriendschap kwam onder druk te staan nadat de Poolse zusterstad een ‘lhbt-ideologie-vrije’ zone had ingesteld. Na een reportage van RTL Nieuws over de stad heeft de Nieuwegeinse gemeenteraad besloten alle bestaande contacten te verbreken.

"Uitsluiting LHBTI kan geen basis zijn voor vriendschap", staat er bovenaan de motie die door zes partijen van Nieuwegein wordt gesteund. Daarmee dragen ze de wethouder op de banden met Pulawy te verbreken.

"De beslissing die Pulawy heeft genomen, past totaal niet bij hoe wij over dit thema denken". laat VVD-fractievoorzitter Mark Snoeren weten. Zijn partij diende de motie in en wil dat alle uitingen van de Poolse stad zo snel mogelijk worden verwijderd. "En daar is een meerderheid voor in de raad. Het is dus een kwestie van tijd."

Regenboogstad

Onze correspondent Jeroen Akkermans bracht onlangs een bezoek aan de omstreden Poolse stad. Die heeft, net als ongeveer een derde van Polen, 'lhbt-ideologie-vrije’ zones ingevoerd. Akkermans interviewde in Pulawy de 18-jarige David. Hij kwam uit de kast en merkt als homo dagelijks de impact van het antihomobeleid.

David (18) vecht in Polen tegen homohaat: 'Je loopt hier zo klappen op'

Bij de Poolse presidentsverkiezingen hebben ze homohaat tot een thema gemaakt. Presidentskandidaten verzetten zich tegen de (niet bestaande) lhbt-ideologie. Het politieke standpunt wakkert de homohaat in het land aan. Dat merkt ook David. Hij is homoseksu

"Die reportage was voor ons de aanleiding om de motie in te dienen en te stoppen met de vriendschapsband", zegt Mark Snoeren. De burgemeester van Nieuwegein stuurde eerder dit jaar al een brief naar zijn Poolse ambtsgenoot. Maar daar kwam formeel geen reactie op.

De voorzitter van de Poolse gemeenteraad, Bozena Krygier, liet aan Jeroen Akkermans weten niet open te staan voor de bemoeienis. "Polen is Polen, met een eigen identiteit, een eigen geschiedenis en eigen ideeën. Daarom denken we dat partnergemeenten zich niet moeten bemoeien met onze resoluties."

De Poolse stad Pulawy prijkt op meerdere toegangsborden van Nieuwegein. De Poolse stad Pulawy prijkt op meerdere toegangsborden van Nieuwegein.

Maar op die reactie wordt in Nieuwegein dus niet meer gewacht. Naar verwachting stemt de gemeenteraad volgende week over de motie. Die werd door een krappe meerderheid van de raadsleden ingediend.

"Maar we hebben vertrouwen dat de motie het zal halen", zegt Mark Snoeren. "Zaak om dan zo snel mogelijk alle zichtbare verbanden met Pulawy weg te halen. Te beginnen met de naam op onze toegangsborden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdeeldheid in Polen vlak voor verkiezingen: 'Soms stopt het contact'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore