Ga naar de inhoud
Boerenprotest

Verkeerschaos na blokkade snelweg door boze boeren

Boeren blokkeren de A1 tussen Hengelo en Apeldoorn Beeld © SPS media

Wie richting Apeldoorn moest, kon vanmiddag beter niet via de A1 rijden. Boeren blokkeerden met hun trekkers de snelweg tussen Hengelo en Apeldoorn. Dat leidt nog steeds tot verkeershinder.

De boeren blokkeerden urenlang de A1 tussen Hengelo en Apeldoorn. In oostelijke richting stonden ze bij Deventer op de rijbaan en in westelijke richting bij afslag Lochem. Rond 18.00 uur meldde Rijkswaterstaat dat alle tractoren van de snelweg zijn.

De opstoppingen zorgden voor fikse vertraging. In beide richtingen bedroeg die op het dieptepunt zo'n twee uur. Zowel in oostelijke als in westelijke richting ging in de loop van de middag al een rijstrook open. Inmiddels zijn de rijstroken weer vrijgegeven, maar er is nog steeds vertraging. 

Boeren protesteerden vandaag door het hele land tegen een nieuwe regel van landbouwminister Carola Schouten. Volgens die regel mogen boeren vanaf september geen eiwitrijk veevoer meer gebruiken.

In verschillende steden zijn boeren met hun tractor naar het politiebureau gereden om aangifte te doen tegen de minister. Zij beschuldigen haar van dierenmishandeling. Ook vinden de boeren dat zij niet hetzelfde behandeld worden als de bouwsector en de luchtvaart.

Boeren
Lees ook:
Boeren doen aangifte tegen minister Schouten, ook tractoren op Mediapark

Een woordvoerder van de politie Oost-Nederland zegt dat de politie met de boeren in gesprek te blijft. "Ze zijn wel in overtreding, dus waar mogelijk gaan we boetes uitdelen. Maar veiligheid staat voorop."

Het is niet de eerst keer dat de boeren chaos op de snelweg veroorzaken. Eind vorig jaar wilden de boeren Eindhoven Airport bezetten. Het verkeer liep toen flinke vertraging op door de trekkers die onderweg waren.

Boerenprotest in Den Haag: 'Blijf van onze beesten af'

01:44
Tientallen boeren verzamelden zich gisteren al in Den Haag bij het Binnenhof. De boeren zijn het niet eens met een stikstofmaatregel van minister Schouten om de hoeveelheid eiwitten in veevoer te verlagen.