Vliegramp

MH17-proces gaat in augustus verder, extra onderzoek naar wrak en satellietbeelden

03 juli 2020 16:14
Het justitieel complex op Schiphol, het toneel van het MH17-proces. Beeld © ANP

Het proces tegen de vier verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 gaat op 31 augustus verder. Vandaag, op de tiende dag van het proces, besliste de rechtbank over een aantal verzoeken en de verdere planning van het proces.

Vier verdachten uit Rusland en Oekraïne staan in de rechtbank bij Schiphol terecht voor het neerhalen van het vliegtuig. Zij worden vervolgd voor de moord op de 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders.

Van de verdachten laat alleen Oleg Poelatov zich door advocaten vertegenwoordigen in de zaak. De andere drie verdachten, Igor Girkin, Sergei Doebinski en Leonid Chartsjenko, hebben formeel niets van zich laten horen.

Vandaag werden verzoeken behandeld van de verdediging en het OM. Vooral de verdediging heeft een groot aantal getuigen aangewezen, waarvan ze wil dat die in de zaak gehoord worden.

"De rechtbank beoordeelt of de verzoeken noodzakelijk zijn voor het proces," legt universitair docent internationaal strafrecht Marieke de Hoon uit. "Er wordt nog niet geoordeeld over welke feiten wel of niet bewezen zijn."

Alternatieve scenario's

De rechters zijn niet in alle verzoeken meegegaan, omdat de verdediging met verschillende alternatieve scenario's komt.

De Hoon: "Het uitgangspunt van de rechtbank is dat er heel veel bewijs ligt voor het belangrijkste scenario, namelijk dat MH17 is neergeschoten met een Buk-raket. Alternatieve scenario's worden pas behandeld als de verdediging bewijs aanlevert dat het hoofdscenario niet klopt." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nabestaande Ria blogt over MH17-proces: 'Ze trekken werkelijk álles in twijfel'

Op verzoek van de verdediging moet er wel extra onderzoek worden verricht naar de Buk-raket, bijvoorbeeld over of die raket naast een vliegtuig kan ontploffen, en of het mogelijk is dat er gericht is op een militair vliegtuig.

Ook mogen de advocaten van de verdediging met een deskundige gaan kijken bij het wrak van MH17. De brokstukken van de Boeing 777 zijn in een hangar van luchtmachtbasis Gilze-Rijen gereconstrueerd. De rechters gaan niet mee naar het wrak.

Satellietbeelden

Tot slot moet het OM van de rechtbank opnieuw aan de Verenigde Staten vragen om satellietbeelden van de vliegramp. Het OM heeft in 2016 voor het laatst gevraagd om de beelden, die de Amerikanen als staatsgeheim hebben aangemerkt. 

Op 31 augustus komen de advocaten van de nabestaanden aan het woord. Dan wordt gesproken over het spreekrecht van de slachtoffers en over de schadevergoedingen die zijn ingediend. De inhoudelijke behandeling van de zaak begint op zijn vroegst volgend jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore